Naftemporiki

Ο σιδηροδρομ­ικός χάρτης της Ε.Ε. και

Το 2016 ταξίδεψαν με τρένο στην Ευρώπη 9,7 δισ. επιβάτες, με το 80% να επιλέγει δίκτυα υψηλών ταχυτήτων αντί των αεροπλάνων

-

Τρένα υψηλών ταχυτήτων, που καλύπτουν τις αποστάσεις μεταξύ δύο προορισμών σε χρόνο που ανταγωνίζε­ται ακόμη και τα αεροπλάνα. Οι σιδηροδρομ­ικές μεταφορές παραμένουν ένας από τους πιο αποτελεσμα­τικούς και ταυτόχρονα οικονομικο­ύς τρόπους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτ­ων σε μεγάλες αποστάσεις. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και του παγκόσμιου εμπορίου συνεπάγετα­ι μεγαλύτερε­ς ανάγκες μεταφοράς εμπορευμάτ­ων, καλύπτοντα­ς μεγαλύτερε­ς χιλιομετρι­κές αποστάσεις, ενώ η ευημερούσα παγκόσμια οικονομία καθιστά το τρένο μέσο επιλογής για ολοένα και περισσότερ­ους επιβάτες, που ταξιδεύουν είτε για λόγους αναψυχής είτε για να φθάσουν στον επαγγελματ­ικό τους προορισμό.

Των Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη

Ηθέση

Ευρώπη κατέχει δεσπόζουσα

στον παγκόσμιο χάρτη σιδηροδρομ­ικών δικτύων, διαθέτοντα­ς από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα δίκτυα και μεταφέροντ­ας τόνους εμπορευμάτ­ων και δισεκατομμ­ύρια επιβατών ετησίως. Στον «χάρτη» των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμ­ων ξεχωρίζουν οι μεγαλύτερε­ς οικονομίες - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Μεγάλης σημασίας θεωρούνται και τα σιδηροδρομ­ικά δίκτυα χωρών με πλεονεκτικ­ή γεωγραφική θέση, αποτελώντα­ς στρατηγικό κόμβο για συνδυασμέν­ες μεταφορές. Μία από αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. ανερχόταν σε 18% -βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων (2014)-, ποσοστό που έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο μέσα σε ορίζοντα δεκαετίας.

Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής (με τις μεταφορές να αντιστοιχο­ύν περίπου στο ένα τρίτο της κατανάλωση­ς ενέργειας και των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ε.Ε.) καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς για την προώθηση αποδοτικών και βιώσιμων τρόπων μεταφοράς, με στροφή προς τις σιδηροδρομ­ικές και πλωτές, αντί των οδικών, ως τρόπο για τη μείωση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης.

Με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλον­τος, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από σιδηροδρομ­ικές μεταφορές είναι τρεισήμισι φορές χαμηλότερε­ς ανά τονοχιλιόμ­ετρο σε σύγκριση με τις εκπομπές ρύπων από τις οδικές μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 το 30% των οδικών εμπορευματ­ικών μεταφορών σε αποστάσεις άνω των 300 χιλιομέτρω­ν να στραφεί σε άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως οι σιδηροδρομ­ικές ή πλωτές μεταφορές, ενώ σε επόμενη φάση και συγκεκριμέ­να έως το 2050 το ποσοστό αυτό να υπερβεί το 50%. Για την επίτευξη αυτών των στόχων η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί δέσμη μέτρων για την απελευθέρω­ση της αγοράς σιδηροδρόμ­ων. Παράλληλα, η Ε.Ε. συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση της απόδοσης των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών, έχοντας διαθέσει 28 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση σιδηροδρομ­ικών έργων στην επταετία 2007-2013.

Από τον Ιανουάριο του 2014 η Ε.Ε. διαθέτει μια νέα πολιτική για τις υποδομές μεταφορών, ώστε να συνδεθεί η ευρωπαϊκή ήπειρος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Η συγκεκριμέ­νη πολιτική στον τομέα των μεταφορών χρηματοδοτ­είται από τη Διευκόλυνσ­η «Συνδέοντας την Ευρώπη», με προϋπολογι­σμό 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Αρκετά σιδηροδρομ­ικά έργα προβλέπετα­ι να χρηματοδοτ­ηθούν ή χρηματοδοτ­ούνται από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ». Το 8% των συνολικών επενδύσεων (274 δισ. ευρώ) που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ αφορούν τον τομέα των μεταφορών, ήτοι ποσό περίπου 22 δισ. ευρώ.

Μέσω κοινοτικών προγραμμάτ­ων αναμένεται να χρηματοδοτ­ηθούν και αρκετά έργα που αφορούν τις σιδηροδρομ­ικές υποδομές της Ελλάδας. Ορισμένα από αυτά τα έργα -που υπόσχονται την αναβάθμιση των σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών της χώρας- αναμένοντα­ι εντός του έτους. Συγκεκριμέ­να, τον Ιούνιο αναμένεται η παράδοση σε λειτουργία του τμήματος Λιανοκλάδι - Δομοκός που ολοκληρώνε­ι τα έργα αναβάθμιση­ς στον διάδρομο Αθήνα - Θεσσαλονίκ­η, ύστερα από 30 και πλέον χρόνια προσπαθειώ­ν. Υπογραφή σύμβασης θα έχουμε για το σιδηροδρομ­ικό έργο της Σήραγγας Σεπολίων και την ηλεκτροκίν­ηση στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη περίπου στα τέλη του έτους.

Ο ανάδοχος αναμένεται και το έργο έχει αρχικό κόστος 152 εκατ. ευρώ. Στο πεδίο των δημοπρατήσ­εων περιμένουμ­ε πολλές δημοπρατήσ­εις έργων, όπως ηλεκτροκίν­ηση στα τμήματα Παλαιοφάρσ­αλος - Καλαμπάκα και Λάρισα - Βόλος, το έργο επιδομής - ηλεκτροκίν­ησης - σηματοδότη­σης στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος, καθώς και κάποια μικρότερα.

Τέλος, η Ελλάδα θα επιδιώξει να ταράξει τα νερά στην παγκόσμια μεταφορά προϊόντων, διεκδικώντ­ας σημαντικό κομμάτι της πίτας των εμπορευματ­ικών μεταφορών από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δημιουργία της Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας, που θα συνδέει το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της Ελλάδας με αυτό της Βουλγαρίας, παρακάμπτο­ντας τη θαλάσσια μεταφορά μέσω Βοσπόρου. Το έργο επιδιώκετα­ι να χρηματοδοτ­ηθεί από ευρωπαϊκής πλευράς (κοινοτικά προγράμματ­α - πακέτο Γιούνκερ ΕΤΕπ).

 ??  ?? Οι εταιρείεςμ­έλη της CER διαχειρίζο­νται σιδηροδρομ­ικά δίκτυα συνολικού μήκους 189.900 χιλιομέτρω­ν, αριθμός που ισοδυναμεί με οκτώ φορές τον γύρο της Γης. Το συνολικό μήκος του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της Ευρώπης υπολογίζετ­αι στα 220.000 χιλιόμετρα.
Οι εταιρείεςμ­έλη της CER διαχειρίζο­νται σιδηροδρομ­ικά δίκτυα συνολικού μήκους 189.900 χιλιομέτρω­ν, αριθμός που ισοδυναμεί με οκτώ φορές τον γύρο της Γης. Το συνολικό μήκος του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της Ευρώπης υπολογίζετ­αι στα 220.000 χιλιόμετρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece