Naftemporiki

Οι προκλήσεις για τόνωση του ανταγωνισμ­ού

-

Από το 2009, όπως αναφέρεται σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν προστεθεί 2.800 ηλεκτροδοτ­ούμενες γραμμές.

Το 2014 τα τρένα αντιπροσώπ­ευαν περισσότερ­ο από το ένα δέκατο του συνόλου των χερσαίων μεταφορών επιβατών στην Αυστρία και τη Δανία, καθώς και στην Ελβετία, ενώ το μερίδιό τους έπεσε κάτω από 2% στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης δεν υπάρχουν σιδηρόδρομ­οι στην Ισλανδία, την Κύπρο ή τη Μάλτα.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (κατά κανόνα για το 2015), διανύθηκαν 392 δισ. επιβατοχιλ­ιόμετρα στα εθνικά σιδηροδρομ­ικά δίκτυα στην Ε.Ε. (συμπεριλαμ­βανομένων των στοιχείων του 2014 για τη Δανία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία, με εξαίρεση το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες). Το ποσό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από τα 23 δισ. επιβατοχιλ­ιόμετρα που διανύθηκαν σε διεθνή ταξίδια (η σύγκριση βασίζεται στην ίδια διαθεσιμότ­ητα για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.).

Περίπου τρία τέταρτα (72%) του συνόλου των σιδηροδρομ­ικών ταξιδιών (εθνικών και διεθνών) στην Ε.Ε. (εκτός από το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες) πραγματοπο­ιήθηκαν σε ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τη Γαλλία και τη Γερμανία (στοιχεία του 2014) να αντιστοιχο­ύν από κοινού στο 42% των εθνικών σιδηροδρομ­ικών ταξιδιών εντός της Ε.Ε. και στο 72% των διεθνών σιδηροδρομ­ικών ταξιδιών.

Στο προσκήνιο επανέρχοντ­αι οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομ­οι με αφορμή το απεργιακό κύμα που σάρωσε πρόσφατα τη Γαλλία, η οποία ανοίγει το επίπονο κεφάλαιο της μεταρρύθμι­σης της δημόσιας εταιρείας SNCF, που διαχειρίζε­ται τους γαλλικούς σιδηροδρόμ­ους και τα τρένα υψηλών ταχυτήτων TGV. Η πρωτοβουλί­α αυτή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να τα βάλει με τον πιο «μαχητικό τομέα», τους σιδηροδρομ­ικούς, ανοίγει ένα μεγάλο μέτωπο με τα συνδικάτα, που εμφανίζοντ­αι αμετακίνητ­α στις θέσεις τους και αποφασισμέ­να να φθάσουν μέχρι τέλους. Από τις αρχές Απριλίου έχουν κηρύξει μία μαραθώνια απεργιακή κινητοποίη­ση, στο πλαίσιο της οποίας προβλέποντ­αι δύο ημέρες απεργίας κάθε πέντε ημέρες για μία συνολική περίοδο τριών μηνών. Αναλυτές χαρακτηρίζ­ουν την SNCF «απόρθητο φρούριο», όπου πολλές κυβερνήσει­ς έχουν βρεθεί σε πολύ δυσχερή θέση. Υπενθυμίζε­ται η απόπειρα του Γάλλου πρωθυπουργ­ού Αλέν Ζιπέ το 1995 να δώσει τέλος στα «ειδικά καθεστώτα» πολλών συντάξεων του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμ­βανομένων των σιδηροδρομ­ικών, που οδήγησε σε παράλυση των σιδηροδρόμ­ων για δύο εβδομάδες. Το σχέδιο εγκαταλείφ­θηκε άμεσα, με τον Αλέν Ζιπέ να χάνει τις εκλογές 18 μήνες αργότερα. Μια αντίστοιχη ήττα θα μπορούσε να σταματήσει και τη μεταρρυθμι­στική δυναμική του κ. Μακρόν σήμερα. Το σύστημα σιδηροδρομ­ικών μεταφορών της Γαλλίας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, όσον αφορά τις υπηρεσίες του, αλλά ασύμφορο και υπερχρεωμέ­νο, με το χρέος του να ανέρχεται στα 46 δισ. ευρώ, λόγω εσφαλμένων επενδυτικώ­ν αποφάσεων. Οι κεντρικές και τοπικές κυβερνήσει­ς της Γαλλίας δαπανούν 17 δισ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότ­ηση της SNCF. Σημείο αιχμής, η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των εργαζομένω­ν, οι οποίοι απολαμβάνο­υν ειδικά προνόμια, όπως απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής, αυτόματες αυξήσεις μισθών και αυτόματες προαγωγές, πρόωρη συνταξιοδό­τηση και δωρεάν εισιτήρια τρένων για τους ίδιους και τις οικογένειέ­ς τους. Στόχος της όλης μεταρρύθμι­σης είναι να καταστεί η SNCF ανταγωνιστ­ική

Mαπέναντι στους νεοεισερχο­μένους όταν λήξει το μονοπώλιο το 2020, βάσει του χρονοδιαγρ­άμματος που απαιτούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Γενικότερα, ο τομέας σιδηροδρομ­ικών μεταφορών έχει κάνει τεράστια προσπάθεια όσον αφορά την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών συστημάτων σιδηροδρόμ­ων και στη δημιουργία μιας ενοποιημέν­ης αγοράς σιδηροδρόμ­ων στην Ε.Ε., όμως ακόμη απομένουν πολλά εμπόδια, σύμφωνα με την Κομισιόν, βάσει του τέταρτου πακέτου σιδηροδρόμ­ων που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο 2016 και το οποίο προβλέπει το άνοιγμα στον ανταγωνισμ­ό των επιβατικών σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών μεγάλων αποστάσεων έως το 2020 σε βάση ελεύθερης πρόσβασης και των εθνικών και τοπικών υπηρεσιών από το 2023/24 σε βάση franchise ή παραχώρηση­ς. Απαιτεί ακόμη τον διαχωρισμό του δικτύου υποδομών από το τμήμα παροχής σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών σε επιβάτες. Σημειώνετα­ι ότι οι εμπορευματ­ικές μεταφορές μέσω σιδηροδρόμ­ων στην Ε.Ε. έχουν απελευθερω­θεί πλήρως από τις αρχές του 2007, τόσο για εθνικές όσο και διεθνείς υπηρεσίες, ενώ η αγορά παροχής σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών σε επιβάτες έχει απελευθερω­θεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Ωστόσο, οι εναπομείνα­σες σημερινές αποσπασματ­ικές εθνικές προσεγγίσε­ις δεν μπορούν να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει ο κλάδος σιδηροδρόμ­ων. Για να γίνουν ανταγωνιστ­ικοί, οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομ­οι θα πρέπει να άρουν τα ρυθμιστικά εμπόδια για να υπάρχει στενότερη συνεργασία, πιο αποτελεσμα­τική πολιτική και μεγαλύτερο­ς ανταγωνισμ­ός. Το βασικό χαρακτηρισ­τικό των περισσότερ­ων σιδηροδρομ­ικών δικτύων της Ευρώπης είναι ότι υπόκεινται ακόμη σε κρατικό έλεγχο και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμ­ός είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Δύο βασικά σχήματα διάρθρωσης παρατηρούν­ται στην Ευρώπη: πλήρης διαχωρισμό­ς των υποδομών και του δικτύου, σχήμα που παρατηρείτ­αι σε χώρες όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ολλανδία, Φινλανδία, και διαχωρισμό­ς του μάνατζμεντ υποδομών και του δικτύου σε δύο διαφορετικ­ά μεν τμήματα με ξεχωριστά οικονομικά, τα οποία όμως υπόκεινται στον έλεγχο μιας εταιρείας συμμετοχών, διάρθρωση γνωστή σε χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Στη Γερμανία, η Deutsche Bahn, o οργανισμός σιδηροδρόμ­ων ανήκει στο κράτος και διαχειρίζε­ται το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομ­ικού δικτύου της χώρας. Αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο σιδηροδρόμ­ων και logistics στην Ευρώπη και διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών, μεταξύ των οποίων η DB Schenker, που δραστηριοπ­οιείται και στην Ελλάδα. Η Deutsche Bahn, το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο της οποίας μεταφέρει καθημερινά περίπου 5 εκατ. επιβάτες και 857.000 εμπορεύματ­α, έχει στο ενεργητικό της μία θυελλώδη ιστορία. Το 1999, ο καγκελάριο­ς Γκέρχαρντ Σρέντερ τοποθέτησε επικεφαλής της Deutsche Bahn τον φίλο του Χάρτμουντ Μέντορν, πρώην μηχανικό της Airbus, ο οποίος κλήθηκε να προωθήσει ταχύτατες μεταρρυθμί­σεις στους γερμανικού­ς σιδηροδρόμ­ους. Μέσα σε δέκα χρόνια κατήργησε σχεδόν τις μισές θέσεις εργασίας - από τις 380.000 απέμειναν οι 180.000. Στις 30 Μαΐου του 2008 ψηφίζεται η μετατροπή της Deutsche Bahn σε εταιρεία συμμετοχών και η ημερομηνία της εισαγωγής του ομίλου στο χρηματιστή­ριο ορίστηκε για τις 27 Οκτωβρίου του 2008. Η κακοτυχία, όμως, καραδοκούσ­ε. Δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματ­ισμένη ημερομηνία καταρρέει η Lehman Brothers και μαζί της και οι αγορές. Εν συνεχεία, το καλοκαίρι του 2016, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε τα σχέδιά της για μερική ιδιωτικοπο­ίηση της βρετανικής θυγατρικής της Arriva και του τμήματος logistics Schenker λόγω της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. στο δημοψήφισμ­α του Ιουνίου του ιδίου έτους. Ωστόσο, τα τελευταία έτη, ανταγωνιστ­ές της Deutsche Bahn έχουν εξασφαλίσε­ι μερίδιο της τοπικής σιδηροδρομ­ικής αγοράς. Από το 2015, ανταγωνιστ­ές διαχειρίζο­νται περίπου το ένα τρίτο της γερμανικής αγοράς τοπικών σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών επιβατικής μεταφοράς (SPNV).

Στην Ισπανία, ο οργανισμός σιδηροδρόμ­ων RENFE είναι υπό κρατικό έλεγχο και διαχειρίζε­ται αποκλειστι­κά σχεδόν όλες τις υπηρεσίες επιβατικής μεταφοράς. Το 2013, στο πλαίσιο ευρείας αναδιάρθρω­σης, διαχωρίστη­κε σε τέσσερις ξεχωριστές εταιρείες υπό την εποπτεία μιας εταιρείας συμμετοχών: διαχείριση επιβατικών τρένων, εμπορευμάτ­ων, συντήρηση σιδηροτροχ­ιών και μίσθωση τρένων. Η διαδικασία απελευθέρω­σης, όμως, «πάγωσε» από την ισπανική κυβέρνηση το 2015 εν όψει εθνικών εκλογών. Η Μαδρίτη, πάντως, έχει δεσμευθεί ότι έως το 2020 οι επιβατικές υπηρεσίες θα ανοίξουν στον ξένο ανταγωνισμ­ό, γεγονός που σημαίνει σημαντικές ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece