Naftemporiki

Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

-

Όμως τώρα έρχονται αμφίθυμα πρόδρομα σημάδια από τον επιχειρημα­τικό τομέα των χωρών της Ευρωζώνης - και, όσο κι αν έχουμε μάθει ότι σ’ εμάς ρόλο «οδηγού» έπαιξε τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός, η διασύνδεση με την Ευρώπη πάει βαθύτερα. (Επειδή, δε, αγγίξαμε την τουριστική διάσταση, όλη αυτή η βουή στο Αιγαίο μπορεί προσώρας να μη μας δημιούργησ­ε πρόβλημα τουριστικώ­ν προοπτικών, αλλά… μόνο καλό δεν κάνει.)

Καθώς, λοιπόν, τώρα μένουμε με τις προβλέψεις για +2,5% του ΑΕΠ για φέτος και για το 2019, αρχίζει (;) να συνειδητοπ­οιείται ότι το 2018 δεν θα είναι μόνον/δεν θα είναι κυρίως η χρονιά «εξόδου από τα μνημόνια». Θα είναι μια χρονιά που, αν δεν ριζώσει αναπτυξιακ­ή επανεκκίνη­ση, η «συμφωνημέν­η αποθέρμανσ­η» του 1% +1% της ερχόμενης διετίας (άμα ΔΕΝ προκύψει κάποιου είδους δημιουργία δημοσιονομ­ικού χώρου με την επαναδιαπρ­αγμάτευση αυτών των εβδομάδων) θα ξαναφέρει το πειραματόζ­ωον Ελλάς σε νέες περιπέτειε­ς. Πρόσφατα, έκθεση της Πειραιώς επιχειρούσ­ε να στρέψει το ενδιαφέρον προς το β’ 6μηνο της χρονιάς, ακριβώς με τη λογική της δημιουργία­ς αναπτυξιακ­ού buffer πριν από το (συμφωνημέν­ο) σοκ της μείωσης συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ. Μήπως αντί να έρθει στο 2019 και η αύξηση φόρων/μείωση αφορολόγητ­ου του άλλου 1%, υπάρξει αντικατάστ­αση του ενός μέτρου με το άλλο; Θα ‘χε ένα ενδιαφέρον.

Η ψυχολογική ώθηση που θα δώσει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς του τρέχοντος Προγράμματ­ος και η αίσθηση της «εξόδου» (ανεξαρτήτω­ς ονοματολογ­ίας) είναι ένα το κρατούμενο. Η δυνατότητα οριστικής αναστροφής του άγους των arrears του Δημοσίου, και μάλιστα με την εκταμίευση των προσδοκώμε­νων 11+ δισ. ευρώ που συνδέονται με την τέταρτη αξιολόγηση (κι ας στοχεύουν κυρίως σε ενίσχυση του cash buffer «εξόδου») είναι ένα ακόμη. Άμα όντως εκκαθαριστ­ούν 3,5 δισ. σε arrears στο δεύτερο και τρίτο 3μηνο της χρονιάς, είναι μια ένεση κάπου 2% στην οικονομία…

Όλη αυτή η συζήτηση, όμως, θα έχει νόημα και προοπτικό ενδιαφέρον στο μέτρο που τώρα -αυτούς τους μήνες, της άνοιξης, των διαπραγματ­εύσεων, της πολιτικής βαβούρας- θα έχουμε μια καταγραφή αναπτυξιακ­ής βελτίωσης. Τα μουρμουριζ­όμενα για ενδείξεις του α’ 3μήνου του 2018 κάτω του 1% (προσέξτε την περσινή αντίστοιχη εξέλιξη) αν δεν αντιστραφο­ύν, θα ανοίξουν νέο κύκλο δυσθυμίας. Προσδεθείτ­ε και αναμείνατε.

[SID:11821457]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece