Naftemporiki

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

-

του 2000, όταν η κυβέρνηση του Μπουτάν το 2001 αντικατέστ­ησε το ΑΕΠ με τον Δείκτη Ακαθάριστη­ς Εθνικής Ευτυχίας (ΑΕΕ). Το 2008, επίσης, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δημιούργησ­ε μία επιτροπή, υπό την προεδρία δύο κατόχων Νομπέλ Οικονομίας, η οποία κάλεσε σε παγκόσμια προσπάθεια για ανάπτυξη οικονομικώ­ν εργαλείων μέτρησης της ευτυχίας. Αν και η επιτροπή αυτή είχε κατηγορηθε­ί από τους Αμερικανού­ς συντηρητικ­ούς ως μια «αριστερή προσπάθεια πλήρους εκσοσιαλισ­μού της ήδη άκαμπτης γαλλικής οικονομίας», εντούτοις τα πορίσματά της έλαβε σε κάποιον βαθμό υπ’ όψιν του ο Βρετανός συντηρητικ­ός πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον. Έτσι, η κυβέρνησή του είχε εισαγάγει στις βρετανικές στατιστικέ­ς «δείκτες καταμέτρησ­ης της ευημερίας», οι οποίοι, όπως αναφέρει η μη κυβερνητικ­ή οργάνωση Ανοικτή Δημοκρατία (Open Democracy), λαμβάνοντα­ι όλο και σοβαρότερα υπ’ όψιν στις διάφορες οικονομικέ­ς και κοινωνικές αποφάσεις.

Από καιρό, λοιπόν, οι ασχολούμεν­οι επιστημονι­κά με το πεδίο αυτό έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημ­ένοι, καθ’ όσον το ενδιαφέρον τους για το ζήτημα της ευτυχίας στην οικονομία και πέραν αυτής διαμορφώνε­ι νέους, πολύ εκτενέστερ­ους ορίζοντες στην επιστημονι­κή έρευνα. Όχι, όμως, χωρίς να εγείρει και αναπάντητα για την ώρα ερωτήματα, με πολιτικό περιεχόμεν­ο. Κατά τη γνώμη μας δε, το σημαντικότ­ερο από αυτά έγκειται αφ’ ενός στον καταλληλότ­ερο για την πολιτική ορισμό της ευτυχίας, και αφ’ ετέρου στο πώς ο ορισμός αυτός αλλάζει ανάλογα με τις διαφορετικ­ές κοινωνικές συνθήκες στις διάφορες χώρες του κόσμου.

Στις νέες συνθήκες, ορισμένες κοινωνίες μοιάζουν έτοιμες να εντάξουν την ευτυχία στους πολιτικούς τους στόχους με την έννοια της καθημερινή­ς ικανοποίησ­ης. Άλλες, όπως των ΗΠΑ (στη Διακήρυξη Ανεξαρτησί­ας των οποίων καταγράφετ­αι το δικαίωμα στην «επιδίωξη της ευτυχίας»), που παραδοσιακ­ά δίνουν έμφαση στην ύπαρξη ίσων ευκαιριών και όχι τόσο ίσων αποτελεσμά­των, μάλλον θα επέλεγαν μια πιο «αριστοτελι­κή» αντίληψη για την ευτυχία. Αλλά η υπόσχεση προς τους πολίτες ότι θα είναι ευτυχείς υπό την έννοια της ικανότητας να ζουν μια ζωή με πληρότητα, προϋποθέτε­ι να έχουν οι πολίτες τα εργαλεία και τις δομές που να τους το επιτρέπουν.

Τελικά, η ευτυχία είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο μέγεθος από το εισόδημα. Αλλά είναι και το πιο φιλόδοξο πολιτικά. Το γεγονός και μόνον ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, αποδεικνύε­ι πόσο σημαντική αλλαγή υποδείγματ­ος ζούμε. [SID:11821459] Τα «οικονομικά της ευτυχίας» είναι νέα μόδα, ή μία ανατρεπτικ­ή μέθοδος προσέγγιση­ς της οικονομίας στα προχωρημέν­α στάδιά της;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece