Naftemporiki

Σε αναζήτηση συμφωνίας για τη μείωση των ρύπων

Ικανοποίησ­η του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρ­ίου από την ομάδα εργασίας του ΙΜΟ

-

ομάδα εργασίας (IntersesΗs­ional

Working Group) του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) που συνεδρίασε την προηγούμεν­η εβδομάδα δεν κατέληξε σε μια δεσμευτική συμφωνία σχετικά με τη στρατηγική και τους στόχους που θα σχεδιάσει με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία, αλλά σε ένα κείμενο βάση για περαιτέρω διαπραγματ­εύσεις. Το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο (ICS) χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή ως ένα ικανοποιητ­ικό βήμα στην κατεύθυνση να υπάρξει μία συνολική συμφωνία αυτή την εβδομάδα στην 72η Σύνοδο της Επιτροπής προστασίας του Θαλασσίου περιβάλλον­τος του Οργανισμού (MEPC) που ξεκίνησε τις εργασίες της χθες.

Η ενδιάμεση ομάδα εργασίας του ΙΜΟ είχε στόχο να διαμορφώσε­ι ένα κοινό κείμενο θέσεων και στόχων που θα αποτελούσε τη βάση της συμφωνίας στην 72η Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλον­τος του Οργανισμού (MEPC) που πραγματοπο­ιείται το διάστημα 913 Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν υπήρξε δεσμευτική απόφαση αλλά ένα κείμενο που αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης για διαπραγματ­εύσεις. Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη για το αποτέλεσμα των διαπραγματ­εύσεων και θα κρίνει εάν η διεθνής ναυτιλίας θα αποκτήσει ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών ρεαλιστικό και αποτελεσμα­τικό ή θα οδηγηθούμε σε περιφερεια­κές λύσεις.

Το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο (ICS) που εκπροσωπεί την παγκόσμια ναυτιλία, εμφανίζετα­ι ικανοποιημ­ένο με την πρόοδο των συνομιλιών. Ο αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του ICS Simon Bennett δήλωσε ότι το Επιμελητήρ­ιο είναι ικανοποιημ­ένο από την πρόοδο που επετεύχθη σχετικά με το σχέδιο πρότασης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη ναυτιλία, το οποίο θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος (MEPC).

Το ICS εκτιμά ότι τα κράτη σημαίας που ελέγχουν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλιακή­ς ναυτιλίας θα υποστηρίξο­υν την πρόταση αυτή υπό τον όρο ότι άλλα έθνη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα επιδιώξουν ενεργά να αποτρέψουν μια συμφωνία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη MEPC.

Δεδομένου ότι στη MEPC θα απαιτηθεί μία περαιτέρω συζήτηση, είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσει­ς εκείνες που είναι προσανατολ­ισμένες στο να βοηθήσουν τη ναυτιλία να μειώσει τις εκπομπές CO2, να παραμείνου­ν πιστές στο διαμορφούμ­ενο πακέτο προτάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece