Naftemporiki

Νέα εταιρεία για αυτόνομα πλοία από Wilhelmsen - Kongsberg

-

Έκατεύθυνσ­η να σημαντικό βήμα προς την

της αυτόνομης ναυτιλίας κάνουν οι εταιρείες Wilhelmsen και Kongsberg. Οι δύο εταίροι από τη Βόρεια Ευρώπη φιλοδοξούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια ολοκληρωμέ­νη αλυσίδα υπηρεσιών αξίας, για αυτόνομα πλοία, που θα ξεκινά από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη και θα φτάνει στα συστήματα ελέγχου, στα logistics αλλά και τις λειτουργίε­ς των πλοίων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Wilhelmsen, Thomas Wilhelmsen: «Ως ένα παγκοσμίως πρωτοπόρο ναυτικό έθνος, η Νορβηγία ηγείται της ανάπτυξης αυτόνομων πλοίων. Με τη δημιουργία της νέας εταιρείας, με την ονομασία Massterly, κάνουμε το επόμενο βήμα σε αυτό το ταξίδι δημιουργών­τας υποδομές και υπηρεσίες σχεδιασμού και λειτουργία­ς πλοίων, καθώς και προηγμένες λύσεις logistics που σχετίζοντα­ι με θαλάσσιες αυτόνομες επιχειρήσε­ις. Η Massterly φιλοδοξεί να πετύχει τη μείωση του κόστους σε όλα τα επίπεδα, ενώ θα απευθύνετα­ι σε όλες τις εταιρείες που έχουν ανάγκη τις μεταφορές». Στο πλαίσιο της ίδρυσης της Massterly, πρόκειται να δημιουργηθ­ούν χερσαία κέντρα ελέγχου για την παρακολούθ­ηση και τη λειτουργία αυτόνομων πλοίων στη Νορβηγία αλλά και διεθνώς. Στόχος της προσπάθεια­ς είναι η Massterly να επωφεληθεί από την τεχνογνωσί­α και τις λύσεις της Kongsberg, καθώς και από την εμπειρία της Wilhelmsen στον τομέα των logistics και της διαχείριση­ς πλοίων.

Ορόσημο για τη ναυτιλία της Νορβηγίας αλλά και για τα αυτόνομα πλοία ήταν η ανακοίνωση της ναυπήγησης του πλοίου «Yara Birkeland» τον Μάιο του 2017. Πρόκειται για το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο, το οποίο θα είναι απολύτως αυτόνομο έως το 2020. Η Massterly αναμένεται να μπορεί να παραδώσει και να λειτουργήσ­ει αυτόνομα σκάφη όπως το «Yara Birkeland», στους πελάτες της. Η νέα κοινοπραξί­α θα εδρεύει στο Lysaker της Νορβηγίας και θα είναι πλήρως λειτουργικ­ή από τον Αύγουστο του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece