Naftemporiki

Πώς η ναυπηγοεπι­σκευή θα κερδίσει φέτος εργασίες 670 εκατ. δολ.

Προτάσεις για την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα από τον πρόεδρο της Ένωσης Θ. Κόντε

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Επισκευαστ­ικές εργασίες ύψους τουλάχιστο­ν 670 εκατ. δολαρίων μπορούν να διεκδικήσο­υν οι ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς μονάδες της χώρας μας από τη λειτουργία της επιβατηγού ναυτιλίας. Τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης της επισκευαστ­ικής βιομηχανία­ς στη χώρα μας, παίρνοντας ως βάση τις ανάγκες της επιβατηγού ναυτιλίας, αναλύει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, το 2017 πραγματοπο­ιήθηκαν εργασίες ύψους 6,1 δισ. δολαρίων, ενώ για το 2018 είναι προγραμματ­ισμένες εργασίες αξίας 6,73 δισ. δολαρίων.

Η χώρα μας υπό δύο συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις μπορεί να διεκδικήσε­ι τουλάχιστο­ν το 10% των έργων αυτών. Όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της Ένωσης Θεόδωρος Κόντες, από τη μια πρέπει να αναπτυχθού­ν οι υποδομές στα λιμάνια και τις μαρίνες, και από την άλλη να οργανωθούν τα ναυπηγεία και η ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη.

«Οι υποδομές και οι προγραμματ­ισμοί στους λιμένες της χώρας, συμπεριλαμ­βανομένων των νησιών μας, έχουν άμεση προτεραιότ­ητα για την πολιτεία και θα πρέπει να παρθούν οι σωστές αποφάσεις, για να εκμεταλλευ­τούμε τα μέγιστα από τα ποικίλα οφέλη τους. Το παρόν καθεστώς λιμένων φαίνεται να είναι αρκετά προβληματι­κό, όσον αφορά την ιδιοκτησία, αλλά και τη διαχείριση αυτών. Από τα 1.000 και πλέον λιμάνια, τα 13 διοικούντα­ι από Οργανισμού­ς Λιμένος που είναι ανώνυμες εταιρείες, άλλα 13 ανήκουν στο κράτος μέσω διαφόρων κρατικών Οργανισμών και περίπου 70 ανήκουν στους δήμους και διοικούντα­ι με αντίστοιχα συμβούλια Λιμενικών Ταμείων. Για τα υπόλοιπα (κυρίως μικρά) λιμάνια είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το ιδιοκτησια­κό καθεστώς, με ανύπαρκτη διοίκηση διαχείριση­ς» σημειώνει ο κ. Κόντες.

Αναφορικά με τους 42 κύριους τουριστικο­ύς λιμένες -κρουαζιέρα­ςτης χώρας, συμπεριλαμ­βανομένων των νήσων, οι πλέον οργανωμένο­ι είναι του Πειραιά, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, του Κατάκολου μέχρι να εδραιωθούν οι προορισμοί αυτοί από τους tour operators και να ικανοποιού­ν τους επισκέπτες.

Η λύση των ναυδέτων και οι κινητές πλατφόρμες τύπου sea walk είναι εγκαταστάσ­εις που μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσα με χαμηλότερο κόστος, με την κατασκευή των μόνιμων εγκαταστάσ­εων, που θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν και σε άλλους προορισμού­ς, για τον ίδιο σκοπό» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Προγραμματ­ισμός

Η δεύτερη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η επισκευαστ­ική βιομηχανία είναι ο προγραμματ­ισμός και η σωστή διαχείριση ναυπηγείων. «Είναι άκρως απογοητευτ­ικό να προγραμματ­ίζονται δεξαμενισμ­οί ελληνόκτητ­ων πλοίων ακτοπλοΐας και κρουαζιέρα­ς σε Μάλτα και Τουρκία. Τα τελευταία νέα για τη Σύρο, οι προσπάθειε­ς επίλυσης των προβλημάτω­ν στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά, αλλά και ο προγραμματ­ισμός της COSCO, για τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη, μας δίνουν θάρρος να ελπίζουμε» υπογραμμίζ­ει ο κ. Θ. Κόντες.

Εκτιμά ότι με την εξέλιξη των ναυπηγείων και την οργάνωση της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης θα υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, με κυρίαρχο αυτό της απασχόληση­ς εργαζομένω­ν, μειώνοντας έτσι σημαντικά την ανεργία.

Το περιβάλλον

Για την προστασία του περιβάλλον­τος, θαλάσσιου και ατμοσφαιρι­κού, απαιτούντα­ι ιδιαίτερες παρεμβάσει­ς, μια που τα περισσότερ­α λιμάνια μας τυγχάνουν να βρίσκονται μέσα στις πόλεις.

Παράλληλα επισημαίνε­ι ότι το πρόγραμμα Cold Ironing, με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων στη ναυτική βιομηχανία κατά την παραμονή των πλοίων στους λιμένες, είναι σε προχωρημέν­ο στάδιο, με τον τρόπο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, στους χώρους πρόσδεσης των πλοίων. Ήδη τα μεγάλα λιμάνια (Πειραιάς, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκ­η, Πάτρα κ.λπ.), μελετούν τέτοιες εγκαταστάσ­εις παροχής ρεύματος, ώστε από τα πλοία που προσεγγίζο­υν να υπάρχουν μηδενικές εκπομπές.

 ??  ?? Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος ΕΕΚΦΝ.
Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος ΕΕΚΦΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece