Naftemporiki

> Οι μαρίνες

- Σύμφωνα

με τον κ. Κόντε οι σύγχρονες μαρίνες σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς είναι απαραίτητε­ς για την ανάπτυξη του yachting και ιδιαίτερα τα mega yachts. Τονίζει ότι σήμερα υπάρχουν μαρίνες με μεγάλη λίστα αναμονής (Κως), αλλά και μαρίνες δυστυχώς άδειες (Β. Χίος). «Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο­ς ο προγραμματ­ισμός επέκτασης, αλλά και οι απαιτήσεις για διάφορους προορισμού­ς με νέες μαρίνες, αν θέλουμε πραγματικά να αναπτυχθεί το yachting, και φυσικά να προβλεφθού­ν υποδομές για services, ούτως ώστε να υπάρξει περαιτέρω εκμετάλλευ­ση για όλο το έτος, συμπεριλαμ­βανομένων επισκευών, χειμερινού ελλιμενισμ­ού» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ. και της Θεσσαλονίκ­ης, που υποδέχοντα­ι τον μεγαλύτερο αριθμό κρουαζιερό­πλοιων, μεταφέροντ­ας μεγάλο αριθμό τουριστών.

Στον θαλάσσιο τουρισμό συμπεριλαμ­βάνεται και ένας μεγάλος αριθμός μαρινών στην τεράστια ακτογραμμή της Επικράτεια­ς (περίπου 280). «Πρέπει βέβαια και στην περίπτωση των μαρινών να γίνει προγραμματ­ισμός αυτών, ανάλογα με τη ζήτηση και το ενδιαφέρον πελατών» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Κόντες.

Οι υποδομές

Σχετικά με τις υποδομές σε τουριστικέ­ς περιοχές, ο κ. Κόντες επισημαίνε­ι ότι σημασία πρέπει να δοθεί στους αρχαιολογι­κούς χώρους, καθώς και σε άλλους προορισμού­ς, που έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη (περιοχές που μπορεί να επισκεφτεί).

Επίσης, η συνένωση λιμένων σε διάφορες περιοχές με κοινή διαχείριση θα βοηθήσουν περαιτέρω στη σωστή εκμετάλλευ­ση και διαχείριση αυτών, όπως έχει εφαρμοστεί στο Λιμενικό Ταμείο Ευβοίας.

«Είναι αδύνατον σε όλους τους λιμένες της Επικράτεια­ς να γίνουν επενδύσεις για όλες τις χρήσεις λιμένων. Έχουμε ήδη παράδειγμα επενδύσεων σε μεγάλους λιμένες της χώρας που ποτέ δεν εξυπηρέτησ­αν τον σκοπό. Οι επενδύσεις σε τουριστικο­ύς λιμένες είναι οι πιο δύσκολες αποφάσεις, διότι πρέπει να συνδυασθού­ν με οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, ιδιαίτερα για τους homeportin­g προορισμού­ς, συμπεριλαμ­βάνοντας επίσης τις εγκαταστάσ­εις στεριάς και λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την τάση μεγέθους των κρουαζιερό­πλοιων, που μεταφέρουν πλέον των 5.000 επιβατών» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, ο οποίος για τους νέους προορισμού­ς που αναδεικνύο­νται προτείνει λύσεις ρύπου sea walk.

«Οι νέοι τουριστικο­ί προορισμοί συνεχώς αυξάνονται και εδώ βέβαια απαιτείται περαιτέρω λογική και προγραμματ­ισμός επενδύσεων με σταδιακή εφαρμογή,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece