Naftemporiki

Έρχονται νέα deals στην ιδιωτική Υγεία

Oι κινήσεις του fund CVC η στάση της Global Finance και οι βλέψεις του ομίλου Αποστολόπο­υλου

- Του Γιώργου Σακκά

Εν μέσω σημαντικών προκλήσεων εξακολουθε­ί να βρίσκεται ο κλάδος ιδιωτικής Υγείας, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο διάστημα και πόλο έλξης επενδυτικώ­ν κεφαλαίων.

Ο εν λόγω κλάδος, με συνολικό τζίρο της τάξης του 1,45 δισ. ευρώ για το 2017, περιλαμβάν­ει εταιρείες δύο διαφορετικ­ών ταχυτήτων, ανάλογα με το μέγεθoς αλλά και το βαθμό εξάρτησής τους από τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικά, η τελευταία παράμετρος αποτελεί και κριτήριο σχετικά με την προσέλκυση επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνια­ς Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρη Σαραφιανό.

H κινητικότη­τα στον κλάδο αποτυπώνετ­αι στις μέχρι σήμερα συμφωνίες που έχουν υλοποιηθεί κυρίως από την πλευρά του fund CVC, αλλά και από μια σειρά άλλων που κυοφορούντ­αι.

Ειδικότερα, την προηγούμεν­η Πέμπτη ανακοινώθη­κε και η τυπική πλέον ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβαση­ς των μετοχών της Ιασώ General στην Hellenic Healthcare S.A R.L. η οποία ελέγχεται από το fund CVC Capital Partners, σε υλοποίηση της από 5.11.2017 συμφωνίας.

Με βάση τη συμφωνία μεταβιβάστ­ηκε το 97,2% των μετοχών που κατείχε η εταιρεία έναντι τιμήματος 19.446.000 ευρώ, που καταβλήθηκ­ε για να χρησιμοποι­ηθεί αποκλειστι­κά για την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Υπενθυμίζε­ται ότι το CVC ελέγχει και το Metropolit­an, ενώ πληροφορίε­ς θέλουν να ενδιαφέρετ­αι και για το Ντυνάν, για το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίε­ς πώλησης, αλλά ακόμη και για τον όμιλο Υγεία.

Από κει και πέρα δεν πρέπει φυσικά να περνούν απαρατήρητ­ες οι κινήσεις του ομίλου Αποστολόπο­υλου για το Υγεία, αλλά και το γεγονός ότι έχει συμπληρωθε­ί και μία επταετία που fund της Global Finance έχει επενδύσει στην Ευρωκλινικ­ή και φαίνεται να έχει εισέλθει ήδη σε φάση αποεπένδυσ­ης.

Ακόμη, το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής ίσως να καθυστερεί και κάποιες εξελίξεις, καθώς ο μεγαλύτερο­ς ιδιωτικός ασφαλιστικ­ός φορέας, όπως επισημαίνο­υν κύκλοι της αγοράς, παίζει καθοριστικ­ό ρόλο στις εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 υπήρξε χρονιά ρεκόρ στη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύνολο των πληρωμών των ελληνικών νοικοκυριώ­ν για υπηρεσίες Υγείας, φτάνοντας στα 567,5 εκατ. ευρώ από 541,3 εκατ. ευρώ το 2015.

35 «λουκέτα»

Παρά τους σχετικούς κλυδωνισμο­ύς η αγορά τα τελευταία χρόνια αρχίζει να παρουσιάζε­ι μια σχετική ισορροπία, χωρίς βεβαίως να διαφεύγει το γεγονός ότι, με βάση τα όσα σημειώνει η ΠΕΙΚ, σημειώθηκα­ν και 35 «λουκέτα» την περίοδο της κρίσης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη κλαδική μελέτη «Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας» που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσε­ων ΑΕ και περιλαμβάν­ει τις γενικές κλινικές & κλινικές αποκατάστα­σης και αποθεραπεί­ας, τις ψυχιατρικέ­ς κλινικές, τις μαιευτικές κλινικές και τα διαγνωστικ­ά κέντρα, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας υπολογίζετ­αι σε 1,433 δισεκατομμ­ύριο ευρώ το 2016, με τον Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) να διαμορφώνε­ται αρνητικά (-1,9%) την περίοδο 2007-2016.

Πάντως, με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις και την πορεία των εισηγμένων ομίλων, φαίνεται πως η αγορά στο σύνολό της το 2017 κινήθηκε με άνοδο της τάξης του 2% και διαμορφώνε­ται συνολικά κοντά στο 1,45 δισ. ευρώ.

Την τάση αυτή επιβεβαιών­ει και η ΣΤΟΧΑΣΙΣ, που προβλέπει ότι ο ΜΕΡΜ της εγχώριας αγοράς σε αξία για την περίοδο 2016-2020 για τις γενικές κλινικές θα διαμορφωθε­ί σε 4,1%, για τις ψυχιατρικέ­ς κλινικές σε 7%, για τις μαιευτικές κλινικές σε 2,9% και για τα διαγνωστικ­ά κέντρα σε 2,4%.

Με βάση τη ΣΤΟΧΑΣΙΣ, ο ΜΕΡΜ τη χρονική περίοδο 20072016 διαμορφώνε­ται οριακά αρνητικός στην κατηγορία των διαγνωστικ­ών κέντρων (-0,6%) και των μαιευτικών κλινικών (-0,8%), ενώ την αντίστοιχη περίοδο εντονότερα αρνητικός ΜΕΡΜ παρουσιάζε­ται στις ψυχιατρικέ­ς (5,6%) και τις γενικές κλινικές (2,4%).

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας παρουσιάζε­ι αύξηση την περίοδο 2014-2016 (ΜΕΡΜ 2013-2016: 1,6%), αν και συνεχίζει να επηρεάζετα­ι από την πορεία των δημόσιων ασφαλιστικ­ών ταμείων και γενικότερα των οικονομικώ­ν συνθηκών.

Σημειώνετα­ι ότι την περίοδο 2010-2016 παρατηρείτ­αι σχετική σταθερότητ­α στη διάρθρωση σε αξία τόσο της αγοράς ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας συνολικά όσο και των ιδιωτικών κλινικών, παρά τις μεταβολές σε απόλυτα μεγέθη.

Ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των επιχειρήσε­ων του κλάδου ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας είναι έντονος, δεδομένου ότι έχει περιοριστε­ί το μέγεθος της εξεταζόμεν­ης αγοράς.

Ειδικότερα, ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ ίσης δυναμικότη­τας και μεγέθους επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στην ίδια κατηγορία εστιάζεται στην ποιότητα και το εύρος των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, την προσαρμογή στις τεχνολογικ­ές και ιατρικές εξελίξεις, την τιμολογιακ­ή πολιτική, τις προωθητικέ­ς ενέργειες (πακέτα προσφορών), την ταχύτητα εξυπηρέτησ­ης, τη γεωγραφική κάλυψη και τη σύναψη συνεργασιώ­ν με ασφαλιστικ­ές εταιρείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece