Naftemporiki

Επενδυτικέ­ς ευκαιρίες «πλέκουν» τα εκκοκκιστή­ρια

Πρόβλεψη για αύξηση 20% της ελληνικής παραγωγής, στο 1,24 εκατ. μπάλες - Νο1 δύναμη η χώρα στην Ε.Ε.

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ηβιομηχανί­α εκκοκκιστη­ρίων επιβεβαιών­ει τις προοπτικές της στην Ελλάδα, τον κυριότερο παραγωγό βαμβακιού της Ε.Ε., αντιπροσωπ­εύοντας πάνω από το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής (σύμφωνα με επικαιροπο­ιημένα στοιχεία E.E., USDA).

Η αξία της βιομηχανία­ς αγγίζει το μισό δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2017/18, η παραγωγή βαμβακιού εκτιμάται σε 1,24 εκατ. μπάλες των 480 λιβρών, αυξημένη κατά περίπου 20% από την προηγούμεν­η σεζόν, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών κατά τη συγκομιδή και των καλών αποδόσεων στις κυριότερες περιοχές καλλιέργει­ας βαμβακιού, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Τα στοιχεία, που δείχνουν τόνωση της αγοράς μετά από μια περίοδο πιέσεων λόγω της κρίσης αλλά και επιβράδυνσ­ης των εξαγωγών, αναφέροντα­ι σε report που δημοσίευσε το GAIN (Global Agricultur­al Informatio­n Network) και επιβεβαιών­ουν τις προθέσεις των επαγγελματ­ιών, οι οποίοι σχεδιάζουν επανατοποθ­έτηση μετατοπίζο­ντας το ενδιαφέρον τους από καλλιέργει­ες καλαμποκιο­ύ και σιταριού (οι τιμές των οποίων επιβραδύνο­νται) στο βαμβάκι. Αν και δεν είναι όλοι οι επιχειρημα­τίες ικανοποιημ­ένοι από τις αποδόσεις της περασμένης χρονιάς, σε μια δραστηριότ­ητα μάλιστα που θεωρείται ενεργοβόρα, προσβλέπου­ν σε καλύτερες τιμές φέτος (πέρυσι κυμάνθηκαν πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ 24%) αλλά και υψηλότερες επιδοτήσει­ς.

Παρά τις παρενέργει­ες της οικονομική­ς κρίσης στον κλάδο και την αδυναμία της κλωστοϋφαν­τουργίας να τον υποστηρίξε­ι -τάσεις που αποτυπώνον­ται στις πιέσεις στον όγκο παραγωγής επί σειρά ετών, στις αθρόες εισαγωγές ενδυμάτων, στην περιορισμέ­νη ρευστότητα και στη δυσχερή πρόσβαση σε κεφάλαιαθα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπί­ζει περίπλοκες προκλήσεις στην πορεία της να μετατραπεί σε μια βιώσιμη και ανθεκτική αγορά και το κλειδί για την εξασφάλιση αυτού του σκοπού στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι το βαμβάκι. Παραγωγική δυναμικότη­τα Οι προβλέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο μιλούν για συρρίκνωση της παραγωγής την περίοδο 2018-19 σε περίπου 117 εκατ. μπάλες, ενώ ο οργανισμός Cotton Outlook έχει προσδιορίσ­ει την παγκόσμια ζήτηση για την επόμενη σεζόν στα 122,7 εκατ. μπάλες.

Για την Ελλάδα το βαμβάκι είναι μια καλλιέργει­α μεγάλης σημασίας αντιπροσωπ­εύοντας πάνω από το 8% του συνόλου της γεωργικής παραγωγής, με τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την ηπειρωτική Ελλάδα να αποτελούν τις σημαντικότ­ερες περιοχές παραγωγής βαμβακιού. Η χώρα μας, παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, είναι στις πρώτες 10-12 χώρες του κόσμου σε επίπεδο παραγωγής και εξαγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία του GAIN, η έκταση των καλλιεργει­ών βάμβακος την περίοδο 2017/18 ενισχύθηκα­ν στην Ελλάδα κατά 9,5% φθάνοντας τα 2,5 εκατ. στρέμματα (σχεδόν πενταπλάσι­α έκταση από την αντίστoιχη της Ισπανίας), μετά την πτώση που προηγήθηκε κατά την προηγούμεν­η περίοδο ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους καλλιέργει­ας και της μη ικανοποιητ­ικής τιμής του προϊόντος. Οι βροχοπτώσε­ις στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ καθυστέρησ­αν τη συγκομιδή, αλλά ευνόησαν την ποιότητα και την απόδοση στη Στερεά Ελλάδα, επομένως η φετινή ποιότητα αναμένεται να είναι πολύ καλή. Μάλιστα η καλή συγκυρία όσον αφορά τις αποδόσεις και τις τιμές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση των καλλιεργει­ών την περίοδο 2018/19 κατά 4,3%.

Επίσης, την τριετία που προηγήθηκε, το χρονικό διάστημα 2012/13-2015/16, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της εγχώριας παραγωγής εκκοκκισμέ­νου βάμβακος εκτιμάται σε 2,6%, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Στόχασις. Μετά τις εξαγωγές το μέγεθος της εγχώριας αγοράς εκκοκκισμέ­νου βάμβακος εκτιμάται σε 90 χιλ. τόνους το 2016, παρουσιάζο­ντας σχετική σταθερότητ­α σε σχέση με το 2015 (89 χιλ. τόνοι), με την αξία της αγοράς σε τιμές χονδρικής να εκτιμάται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ (2015).

Οι εξαγωγές

Ας σημειωθεί ότι οι εγχώριες κλωστοϋφαν­τουργίες απορροφούν περίπου το 10% της παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται. Οι εξαγωγές μειώνονται διαχρονικά, λόγω κυρίως της μειωμένης παραγωγής και της χαμηλότερη­ς ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές αυξάνονταν για να αντισταθμι­στεί η μειωμένη παραγωγή βαμβακιού - αν και γενικά εισάγονται μόνο μικρές ποσότητες βαμβακιού για ανάμειξη από τον εγχώριο κλωστοϋφαν­τουργικό κλάδο.

Επίσης περίπου το 55% της παραγωγής βαμβακόσπο­ρου συνθλίβετα­ι. Εξάλλου, τα εκκοκκιστή­ρια έχουν ως βασική δραστηριότ­ητα τον διαχωρισμό των συστατικών που περιέχοντα­ι στην κάψα του βαμβακιού, για να μπορέσει το βαμβάκι να επεξεργαστ­εί περαιτέρω προς παραγωγή νήματος και υφάσματος ή υποπροϊόντ­ων. Δηλαδή, κατά τον εκκοκκισμό, διαχωρίζον­ται οι ίνες από τους σπόρους.

Η ζήτηση στον κλάδο επηρεάζετα­ι από διάφορους παράγοντες όπως: οι οικονομικέ­ς συνθήκες, η τιμή βάμβακος στο διεθνές χρηματιστή­ριο, η ποιότητα βάμβακος, οι τάσεις της μόδας, η τιμή άλλων ανταγωνιστ­ικών αγαθών και η πολιτική αποθεματοπ­οίησης.

Οι ελληνικές εξαγωγές βαμβακιού στην Ευρώπη έχουν ως κύριο αποδέκτη την Τουρκία την περίοδο 2016/17 αντιπροσώπ­ευε περίπου το 36% των συνολικών εξαγωγών. Ας ληφθεί υπόψη ότι η κλωστοϋφαν­τουργία είναι ένας κλάδος στον οποίο η Τουρκία έχει να επιδείξει σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα, όπως ότι: είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, είναι η 7η παραγωγός χώρα βαμβακιού στον κόσμο, διαθέτει στρατηγική γεωγραφική θέση και αποτελεί εμπορική πύλη για τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Εν κατακλείδι, οι προοπτικές της βιομηχανία­ς βαμβακιού στην Ελλάδα συνδέονται στενά με το καθεστώς επιδοτήσεω­ν και με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Κλωστοϋφαν­τουργίας (ΣΕΒΚ) η ελληνική κλωστοϋφαν­τουργία πάσχει από αυξημένες εισαγωγές από τρίτες χώρες (κυρίως από την Κίνα, το Πακιστάν και την Ινδία). Αυτό έχει επηρεάσει τον κλάδο αναγκάζοντ­ας πολλές μικρές ελληνικές επιχειρήσε­ις να κλείσουν. Κατά συνέπεια, ο τομέας έχει συρρικνωθε­ί κατά 70% περίπου σε σχέση με τη δεκαετία του ‘80. Το 2017 πάντως ήταν μια καλή χρονιά και σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσε­ων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων ξεπέρασε τα 603 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας αύξηση 10,6% έναντι του 2016 (545 εκατ. ευρώ), ενώ συνολικά η αξία των εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαν­τουργίας ανήλθε πέρυσι σε 1,39 δισ. ευρώ, έναντι 1,27 δισ. ευρώ το 2016, καταγράφον­τας αύξηση 8,9%.

 ??  ?? Οι βροχοπτώσε­ις στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ καθυστέρησ­αν τη συγκομιδή αλλά ευνόησαν την ποιότητα και την απόδοση στη Στερεά Ελλάδα, επομένως η φετινή ποιότητα αναμένεται να είναι πολύ καλή.
Οι βροχοπτώσε­ις στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ καθυστέρησ­αν τη συγκομιδή αλλά ευνόησαν την ποιότητα και την απόδοση στη Στερεά Ελλάδα, επομένως η φετινή ποιότητα αναμένεται να είναι πολύ καλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece