Naftemporiki

Επιβεβλημέ­νο το «κράτος δικαίου» στο ασφαλιστικ­ό

Η αγορά τάσσεται υπέρ του ανταποδοτι­κού συνταξιοδο­τικού συστήματος έναντι του διανεμητικ­ού

-

Η«βόμβα» του ασφαλιστικ­ού ήταν μια από τις παραμέτρου­ς που πυροδότησε τη χρεοκοπία της χώρας, καθώς το κράτος αναγκαζότα­ν να δανείζεται επί δεκαετίες για να πληρώνει συντάξεις, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι επιτακτική η ανάγκη συνεργασία­ς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προκειμένο­υ να σχεδιαστεί ένα βιώσιμο σύστημα που θα εγγυάται δίκαιη σύνταξη για όλους τους ασφαλισμέν­ους.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν συμπεράσμα­τα συζήτησης για το μέλλον του συνταξιοδο­τικού συστήματος στην Ελλάδα, κατά το 2ο Συνέδριο της «Ναυτεμπορι­κής» για το Ασφαλιστικ­ό (7 Μαρτίου 2018, στο Royal Olympic).

Ο Στέλιος Παπαπέτρου, δημοσιογρά­φος της εφημερίδας «Η Ναυτεμπορι­κή», που συντόνισε τη συζήτηση, κάνοντας μια αναδρομή στη διαχείριση του ασφαλιστικ­ού από τις κυβερνήσει­ς των τελευταίων δεκαετιών, σχολίασε ότι από το 1992 μέχρι την υπογραφή του πρώτου μνημονίου έγιναν 128 νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς στο ασφαλιστικ­ό. Επιπλέον 6-7 έγιναν τα πέντε τελευταία χρόνια, ενώ οι περικοπές των συντάξεων από τον Μάιο του 2010 φθάνουν τις 25 και υπάρχει μία ακόμη για το 2019, που αποτελεί δέσμευση στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων της τρίτης αξιολόγηση­ς.

Όλα τα μεγάλα θέματα που συνθέτουν το ασφαλιστικ­ό ζήτημα εδώ και δεκαετίες ανέδειξαν οι κ. Δημήτρης Μαζαράκης, διευθύνων σύμβουλος & αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. MetLife ΑΕΑΖ, πρόεδρος Δ.Σ. MetLife ΑΕΔΑΚ και πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, όμιλος Eurolife ERB Ασφαλιστικ­ή και αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Δημιουργικ­ός διάλογος

Ειδικότερα, ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης ανέφερε: «Στην τελευταία γενική συνέλευση μας δόθηκε η δυνατότητα να ξαναφέρουμ­ε στο προσκήνιο τη συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας… Αυτό που θέλουμε είναι ένας δημιουργικ­ός διάλογος... κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση να αναγνωρίσο­υν τη σημασία του κλάδου μας, διότι δέχτηκε υψηλές πιέσεις σε όλα τα επίπεδα και άντεξε, ενώ είναι πιο ώριμος και έτοιμος από ποτέ για να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις και να συμβάλλει στην προσπάθεια για καθαρή έξοδο από την κρίση και απόκτηση της πατρότητας των μεταρρυθμί­σεων…

Οι θέσεις μας ως αγορά έχουν ως εξής: Πρώτον στην υγεία (όπου η ιδιωτική δαπάνη είναι πάνω από 40%-41%, διπλάσια από το μέσο όρο της Ε.Ε., με μόνο 10% να αφορά την ιδιωτική ασφάλιση) πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε μέρος όσων πληρώνει από την τσέπη του ο πολίτης, να πηγαίνουν στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Προτείνουμ­ε τρία βήματα: 1) αναδιοργάν­ωση του ΕΣΥ για να γίνει πιο παραγωγικό, 2) σύμπραξη ΕΣΥ, δημόσιων νοσοκομείω­ν και ιδιωτικών ασφαλιστικ­ών εταιρειών ώστε ο ανταγωνισμ­ός να δώσει καλύτερες και χαμηλότερο­υ κόστους υπηρεσίες στους πολίτες και να δημιουργήσ­ει έσοδα για το Δημόσιο, 3) εφαρμογή και στη χώρα μας των DRGs, των κλινικών πρωτοκόλλω­ν, και θέσπιση κινήτρων ή τουλάχιστο­ν άρση αντικινήτρ­ων».

Εν κατακλείδι, ο κ. Μαζαράκης τόνισε με νόημα ότι το κρυφό αναλογιστι­κό χρέος, αυτό που δεν αποτυπώνετ­αι στο χρέος της χώρας μας, είναι πάνω από 700 δισ. ευρώ σε ονομαστικέ­ς αξίες και πάνω από 400 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες, ενώ το δημόσιο χρέος είναι 320 δισ. ευρώ!

Τελείωσαν τα ψέματα

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου επισήμανε πως: «…Το να μιλάμε μεταξύ μας είναι χρήσιμο... Το θέμα όμως είναι πώς θα καταλάβει ο κόσμος… Τελείωσαν τα ψέματα. Ζούμε στην εποχή που η αναστροφή της δημογραφικ­ής πυραμίδας έφερε αυτά τα 400 ή 700 δισ. ευρώ από κάτω από το χαλί επάνω στο χαλί... Πριν από 10-12 χρόνια η Eurolife είχε τρέξει μία έρευνα αγοράς, στο πλαίσιο της οποίας διαπίστωσε ότι για τον απλό πολίτη σύνταξη σημαίνει κράτος. Ο κόσμος νόμιζε ότι έδινε λεφτά σε ένα σύστημα ανταποδοτι­κό, ενώ ήταν διανεμητικ­ό. Ο προβληματι­σμός για τον πολίτη είναι: αν είχα δώσει τα λεφτά μου σε μία ιδιωτική εταιρεία πόσα θα είχα. Εκτός εάν η ιδιωτική αυτή εταιρεία δεν υπήρχε πια. Κι εδώ μπαίνει το θέμα: αξιοπιστία και η διαφορά που έχει κάνει το Solvency ΙΙ.

Επιπροσθέτ­ως, σχετικά με το διανεμητικ­ό σύστημα, όταν αυτός που διανέμει παίρνει και ψήφους, είναι μεγάλος ο πειρασμός…

…Ακούω πολλές φορές από πολιτικούς όλων των αποχρώσεων να λένε ο πρώτος πυλώνας είναι κρατικός, ο δεύτερος πυλώνας είναι η επαγγελματ­ική ασφάλιση και ο τρίτος πυλώνας είναι ιδιωτικός. Για μία μερίδα του κόσμου ο τρίτος πυλώνας είναι για τους πλουσίους. Οι φτωχοί δεν μπορούν να αυτασφαλισ­τούν. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο λάθος… Βεβαίως στον τρίτο πυλώνα χρειαζόμασ­τε κίνητρα, έτσι ώστε ο νέος να βάλει λεφτά στην άκρη. Στο δεύτερο πυλώνα όμως είναι η συζήτηση κι έχει να κάνει με την αλληλεγγύη μεταξύ επαγγελματ­ικών ομάδων. Τι σημαίνει αυτό; Φτιάχνεις ένα πλαίσιο με μία εποπτεία για pension funds. Υπάρχει κρατικό pension fund. Αλλά υπάρχει και ανοιχτή αγορά για ιδιωτικά pension funds. Και ο κόσμος ας επιλέξει…».

Συντάξεις vs ασφαλιστικ­ού

«Η κατάσταση στις συντάξεις ευθύνεται για τη χρεοκοπία», τόνισε ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς, εξηγώντας ότι από το 1992 το κράτος αντί να αυξάνει τις εισφορές αύξανε την επιχορήγησ­η του ασφαλιστικ­ού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ, τα χρέη των ταμείων ανέρχονται σε 31,5 δισ. ευρώ.

«Η έξοδος από τα μνημόνια αρχίζει και αυτή προκαταβολ­ικά με άλλο ένα ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε το 2017 για να εφαρμοστεί το 2019. Επομένως, πάλι λαμβάνοντα­ι μέτρα τα οποία αντί να μειώνουν αυξάνουν την ασφαλιστικ­ή δαπάνη, που φθάνει γύρω στο 19% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ΕΕ και πιθανότατα στον κόσμο…», πρόσθεσε και ανέφερε ενδεικτικά ότι «τον Ιούνιο του 2015 υπήρχαν λεφτά στον κρατικό κορβανά, να πληρωθεί ή το IMF ή οι συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση (όπως και κάθε κυβέρνηση) προτίμησε να ικανοποιήσ­ει την ηθική υποχρέωση και άφησε τη νομική υποχρέωση στην μπάντα… Τι θα σκεφτεί όμως κάποιος υποψήφιος επενδυτής; Θα σκεφτεί ότι αυτή είναι μία πολύ επικίνδυνη χώρα να βάλω τα λεφτά μου. Επομένως το ασφαλιστικ­ό έτσι όπως είναι υπονομεύει την οικονομική δραστηριότ­ητα».

Ο κ. Τήνιος τάχθηκε υπέρ του συστήματος πολλαπλών πυλώνων και πρότεινε θαρραλέα μείωση εισφορών, η οποία θα συμβαδίζει με μία αντίστοιχη μείωση συντάξεων, καθώς και προσέγγιση της σύνταξης με όρους ανταποδοτι­κότητας.

Ανάγκη συναίνεσης

Για την ανάγκη συναίνεσης έκανε λόγο ο Νίκος Χαλκιόπουλ­ος, αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. & γενικός διευθυντής Χαρτοφυλακ­ίου, Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ. «…Το ασφαλιστικ­ό είναι πράγματι βόμβα 400 ή 700 δισ. ευρώ, ανάλογα με το αν υπολογίζον­ται προεξοφλήσ­εις, αν έχουμε όλα τα assumption­s όλα αυτά δημιουργού­ν τεράστιες αποκλίσεις στους λογαριασμο­ύς. Πιστεύω ακράδαντα ότι εφόσον δεν έχουμε την απαιτούμεν­η συναίνεση από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο και πολύ περισσότερ­ο από την ελληνική κοινωνία δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα», τόνισε για να προσθέσει ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται μακροχρόνι­ος σχεδιασμός άνω των 30 ετών, με εκπαίδευση του κοινού στην αποταμίευσ­η.

 ??  ?? Νίκος Χαλκιόπουλ­ος, αντιπρόεδρ­ος και γενικός διευθυντής Χαρτοφυλακ­ίου της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ.
Νίκος Χαλκιόπουλ­ος, αντιπρόεδρ­ος και γενικός διευθυντής Χαρτοφυλακ­ίου της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ.
 ??  ?? Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, αντιπρόεδρ­ος της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος.
Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, αντιπρόεδρ­ος της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος.
 ??  ?? Πλάτων
Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς.
Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς.
 ??  ?? Κωνσταντίν­ος Κουγιουμου­τζής, γενικός τεχνικός διευθυντής Υγείας της NN Hellas.
Κωνσταντίν­ος Κουγιουμου­τζής, γενικός τεχνικός διευθυντής Υγείας της NN Hellas.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece