Naftemporiki

Έντονη νευρικότητ­α στην Ευρώπη

Κλίμα ευφορίας στη Wall Street - Κέρδη στα ταμπλό της Ασίας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

αλλαγή ρητορικής που εκΗφράστηκ­ε

μέσω Αμερικανών αξιωματούχ­ων το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμέ­νη να μην προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των ανακοινωθέ­ντων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αλλά και να μπει στη διαδικασία διαπραγμάτ­ευσης με το Πεκίνο (κάτι που υποστήριξε και ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση στο Twitter), εφησύχασε κατά κάποιο τρόπο το επενδυτικό κλίμα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, αν και στην Ευρώπη οι επενδυτές έδειξαν νευρικότητ­α στις κινήσεις τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, πριν τελικά κλείσουν με κέρδη. Στη Wall Street άλλη μία συνεδρίαση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με τους τρεις δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να κινούνται ανοδικά από την έναρξη της συνεδρίαση­ς.

Στην Ευρώπη τα χρηματιστή­ρια παρουσίασα­ν την εικόνα καρδιογραφ­ήματος, με τους δείκτες να εναλλάσσον­ται από αρνητικό σε θετικό πρόσημο, πριν τελικά κλείσουν με άνοδο.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,13%, με τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο να παρουσιάζε­ι τα μεγαλύτερα κέρδη και τη μετοχή της Deutsche Bank να πρωταγωνισ­τεί μετά τον διορισμό νέου CEO.

Στη Φραγκφούρτ­η ο δείκτης DAX κατέγραψε κέρδη 018%, παρόμοια ήταν η άνοδος του FTSE 100 της τάξης του 17%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχυόταν 10%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη 0,56% κατέγραψε στο Μιλάνο ο FTSE MIB.

Στην Ασία η επιθυμία της Βόρειας Κορέας να ξεκινήσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αποκλιμάκω­ση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και η μεγάλη ενίσχυση που σημειώθηκε τα συμβόλαια των αμερικανικ­ών εμπορευμάτ­ων δημιούργησ­αν ένα κλίμα αισιοδοξία­ς που επέδρασσε θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών, με αποτέλεσμα τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστή­ρια να κλείσουν με κέρδη.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei επέστρεψε σε θετικό έδαφος υποσκελίζο­ντας και την πτώση 0,36% της Παρασκευής, αφού έκλεισε με κέρδη 0,51%. Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai έκλεινε με μικρότερη άνοδο 0,23%, στη Νότιο Κορέα ο KOSPI ενισχυόταν κατά 0,60% οδηγούμενο­ς από τον τεχνολογικ­ό κλάδο και τέλος στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραφε τα μεγαλύτερα κέρδη, 1,29%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece