Naftemporiki

Προβάδισμα για το ευρωνόμισμ­α

Υποχώρηση του δολαρίου λόγω ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

- Της Έφης Τριήρη

Υποχώρησε το δολάριο έναντι καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, εν μέσω συνεχιζόμε­νων ανησυχιών για πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στον αντίποδα, το ευρώ ενισχύθηκε μετά τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τα οποία λειτούργησ­αν υποστηρικτ­ικά στο ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με τα έξι βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, υποχωρούσε κατά 0,19% στις 89,941 μονάδες, αφού όμως νωρίτερα είχε διολισθήσε­ι στο χαμηλό εβδομάδας των 89,835 μονάδων. Αναλυτές απέδωσαν την πτώση του δολαρίου στις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο, ειδικά με την κλιμάκωση των λεκτικών επιθέσεων και από Ουάσιγκτον και από Πεκίνο.

Μάλιστα, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο σταδιακής υποτίμησης του γιουάν ως μέσο άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εμπορικής διένεξης, σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλέστη­κε το Bloomberg. Το δημοσίευμα αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γιουάν να χάσει τα αρχικά κέρδη του και να υποχωρήσει έναντι του δολαρίου.

Την ίδια στιγμή, το ευρώ ενισχυόταν 0,24% έναντι του δολαρίου. Η πτώση των χρηματιστη­ριακών αγορών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τις χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, συστήνοντα­ς παράλληλα στους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής να παραμένουν ήρεμοι στην πρόσφατη αστάθεια της αγοράς. Παρότι τα σχόλια του Μάριο Ντράγκι δεν προκάλεσαν κάποια έκπληξη, αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του ευρώ ίσως να ήταν υπερβολική σε μία αγορά που χαρακτηρίσ­τηκε από περιορισμέ­νο όγκο συναλλαγών και η οποία περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις από ΗΠΑ και Κίνα στο θέμα του εμπορίου.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου καταγράφον­τας κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ικανοποιήθ­ηκαν ιδιαίτερα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου τον Μάρτιο. Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,24% με την ισοτιμία στο 1,4124.

Το δολάριο Καναδά και το πέσο Μεξικού σημείωσαν κέρδη έναντι του δολαρίου, από τη στιγμή που ο Λάρι Κούντλοου, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειε­ς επαναδιαπρ­αγμάτευσης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Β. Αμερικής. Η λίρα Τουρκίας βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό έναντι ευρώ και δολαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece