Naftemporiki

Σημαντική πτώση αποδόσεων

Ελκυστικοί οι κρατικοί τίτλοι της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα οι γερμανικοί

- Της Έφης Τριήρη

Κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους βρέθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σε μία εβδομάδα ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά την αποπληρωμή κρατικού χρέους.

Επίσης, σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ και Κίνας τα ασφαλή κρατικά ομόλογα του ευρώ, όπως τα γερμανικά, είναι σίγουρα ιδιαίτερα ελκυστικά στους επενδυτές. Η Κίνα κλιμάκωσε χθες τις λεκτικές επιθέσεις της απέναντι στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αποδίδοντα­ς την ευθύνη στην Ουάσιγκτον για τις εμπορικές τριβές μεταξύ των δύο χωρών διαμηνύοντ­ας ότι είναι αδύνατον να διαπραγματ­ευθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Ως εκ τούτου, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινήθηκε γύρω στο 0,50%, πολύ χαμηλότερα από το υψηλό του έτους, του 0,81%. «Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει σε ένα σταθερό επίπεδο για την ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Οι επενδυτές δεν θέλουν να μειώσουν τη διάρκεια των ομολόγων που διακρατούν και αυτό λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμά ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Commerzban­k Ράινερ Γκούτερμαν. Ο δείκτης Sentix της Ευρωζώνης έδειξε ότι το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθη­κε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο εν μέσω ανησυχιών για τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και το ενδεχόμενο ενός γενικευμέν­ου εμπορικού πολέμου. Πολύ περισσότερ­ο, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν απρόσμενη πτώση τον Φεβρουάριο, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, με αποτέλεσμα να περιοριστε­ί το εμπορικό πλεόνασμα, εξέλιξη που καταδεικνύ­ει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ίσως να έφθασε στην κορύφωση των επιδόσεών της.

Σε χαμηλά πολλών μηνών κινήθηκαν και οι αποδόσεις των περισσότερ­ων κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις τάσεις να εί ναι σταθεροποι­ητικές στην αρχή μιας εβδομάδας που κύριο χα ρακτηριστι­κό έχει τις λήξεις πολ λών κρατικών ομολόγων. Σύμφω να με εκτιμήσεις της Commerz bank, κρατικά ομόλογα του ευρώ αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ λή γουν εντός της εβδομάδας με τη νέα προσφορά να υπολογίζετ­α γύρω στα 13 δισ. ευρώ, αρκετά περιορισμέ­νη, γι’ αυτό και οι απο δόσεις δεν πρόκειται να αυξηθούν ιδιαίτερα. Επίσης, η Ισπανία ετοι μάζεται να εκδώσει έντοκα γραμ μάτια αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ η Ιρλανδία έχει διορίσει αναδόχου για κοινοπρακτ­ική έκδοση 15ετούς, από την οποία ευελπι στεί να αντλήσει περί τα 3 δισ ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαν τικού, η απόδοση του αμερικα νικού 10ετούς ενισχύθηκε τρει μονάδες βάσης στο 2,80%. Η ΗΔΑΤ παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας του Πάσχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece