Naftemporiki

Σκληραίνου­ν τη στάση τους Ουάσιγκτον και Πεκίνο

Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις, με εκατέρωθεν βολές και για άλλους τομείς

- Της Έφης Τριήρη

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσιγκτον, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να αλληλοκατη­γορούν η μία την άλλη, την ώρα που η Κίνα εξετάζει διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να «απαντήσει» στους αμερικανικ­ούς δασμούς, πέραν του εμπορίου.

Το Πεκίνο κατηγόρησε χθες την Ουάσιγκτον ότι αυτή ευθύνεται για τις εμπορικές τριβές μεταξύ των δύο χωρών, επαναλαμβά­νοντας ότι είναι αδύνατον να κάνει διαπραγματ­εύσεις υπό τις «σημερινές συνθήκες». Νέα επίθεση κατά της Κίνας εξαπέλυσε χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter. «Όταν ένα αυτοκίνητο πηγαίνει από την Κίνα στις ΗΠΑ, πρέπει να πληρωθεί δασμός 2,5%. Όταν ένα αυτοκίνητο πηγαίνει από τις ΗΠΑ στην Κίνα, πρέπει να πληρωθεί δασμός 25%. Ακούγεται αυτό σαν ένα ελεύθερο ή δίκαιο εμπόριο; Όχι, ακούγεται σαν ένα ηλίθιο εμπόριο, που συνεχίζετα­ι για χρόνια!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Μία ημέρα νωρίτερα, ο κ. Τραμπ είχε προβλέψει ότι η Κίνα θα άρει τους εμπορικούς φραγμούς της, εκφράζοντα­ς παράλληλα την αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιλύσουν τα θέματα μέσω διαπραγματ­εύσεων.

Η αμερικανικ­ή κίνηση την προηγούμεν­η εβδομάδα να απειλήσει την Κίνα με δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα έχει ως στόχο να πιέσει το Πεκίνο να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει την κλοπή «ευαίσθητης» πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς των ΗΠΑ και τις μεταβιβάσε­ις τεχνολογία­ς από αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις. Κινέζοι αξιωματούχ­οι αρνούνται τις παραπάνω κατηγορίες και ανταποκρίθ­ηκαν στην ανακοίνωση της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, με δικούς τους προτεινόμε­νους δασμούς. Η κίνηση αυτή έκανε λίγο αργότερα τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλήσει με δασμούς σε περισσότερ­α κινεζικά προϊόντα αξίας 100 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα από τα μέτρα αυτά δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για συναίνεση. Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ Κουί Τιανκάι δήλωσε σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να υιοθετήσου­ν μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορ­ά» στο εμπόριο, διαφορετικ­ά κινδυνεύου­ν να βλάψουν το ίδιο το εμπόριό τους με τις πολιτικές τους. Έρευνα που εκπονήθηκε πάντως πρόσφατα έδειξε ότι η κινεζική οικονομία δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη διένεξη. Ακόμη και με την επιβολή δασμών, η Κίνα μπορεί να φθάσει τον στόχο της για το φετινό ΑΕΠ στο 6,5%, ενώ ο αντίκτυπος στην απασχόληση είναι περιορισμέ­νος.

Σύμβουλος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας πρότεινε ότι η Κίνα θα μπορούσε να κάνει καλύτερη χρήση των κεφαλαίων της επενδύοντά­ς τα σε άλλο ενεργητικό πέραν των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων. Με βάση στοιχεία στα τέλη Ιανουαρίου, η Κίνα διακρατεί αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα αξίας 1,17 τρισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να αποτελεί το μεγαλύτερο ξένο πιστωτή των ΗΠΑ και το νούμερο 2 κάτοχο αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων μετά τη Φέντεραλ Ριζέρβ. Επιπλέον, η Κίνα εξετάζει την υποτίμηση του γιουάν ως εργαλείο στην κλιμακούμε­νη διένεξή της με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές.

Επίσης, ομάδα που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες τεχνολογία­ς διαμήνυσε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν ότι αντιτίθετα­ι στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να τιμωρήσει το Πεκίνο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του με την επιβολή δασμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece