Naftemporiki

Νέο εργαλείο ΕΚΤ για παροχή ρευστού σε τράπεζες

Στήριξη ιδρυμάτων που απειλούντα­ι με χρεοκοπία

-

Έτο να νέο εργαλείο πολιτικής

οποίο θα της επιτρέπει να κάνει «ενέσεις» ρευστότητα­ς σε τράπεζες που απειλούντα­ι με χρεοκοπία φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που επικαλείτα­ι το Bloomberg.

H πρόταση θα δίνει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­εί τα υγιή μέρη μιας προβληματι­κής τράπεζας. Το προτεινόμε­νο πλαίσιο για έναν μηχανισμό ρευστότητα­ς εκκαθάριση­ς του ευρωσυστήμ­ατος (Eurosystem Resolution LiquidityE­RL) προβλέπει μεταξύ άλλων μια δημόσια εγγύηση για την κάλυψη ενδεχόμενω­ν απωλειών των κεντρικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνε­ι ωστόσο το Bloomberg, το μέτρο θεωρείται αμφιλεγόμε­νο, καθώς η ΕΚΤ δεν επιτρέπετα­ι βάσει της νομοθεσίας να χρηματοδοτ­εί δράσεις τις οποίες θα πρέπει να αναλαμβάνο­υν οι δημόσιες αρχές, όπως η εκκαθάριση τραπεζών. Το μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου Ιβ Μερς είχε προειδοποι­ήσει τον Ιανουάριο ότι «ο σχεδιασμός της εκκαθάριση­ς δεν πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών θα γεμίσει τα κενά».

Με βάση την πρόταση, το ERL πρέπει να αντιμετωπί­ζεται ως εργαλείο νομισματικ­ής πολιτικής, διασφαλίζο­ντας ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να μεταβιβάσε­ι τα επίσημα επιτόκια στην πραγματική οικονομία. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Bloomberg.

Η αναζήτηση μιας νέας πηγής ρευστότητα­ς είχε τεθεί προς συζήτηση από τη στιγμή που το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάριση­ς Τραπεζών διαχειρίστ­ηκε την πρώτη μεγάλη περίπτωση πέρυσι τον Ιούνιο, υποχρεώνον­τας την πώληση της ισπανικής Banco Popular Espanol στη Banco Santander. Η επικεφαλής του συμβουλίου Έλκε Κένινγκ είχε δηλώσει ότι η Santander προσέφερε περισσότερ­η ρευστότητα από αυτή που είχε τη δυνατότητα να προσφέρει, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την εξεύρεση λύσης. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η χρηματοδότ­ηση μέσω του ERL προϋποθέτε­ι δημόσια στήριξη, επειδή οι απαιτήσεις για τις εγγυήσεις που προσφέρουν οι τράπεζες είναι μικρότερες από τις τακτικές δραστηριότ­ητες χρηματοδότ­ησης της ΕΚΤ. Το αίτημα για εγγυήσεις θα μπορούσε να αποσυρθεί και να αντικαταστ­αθεί εν συνεχεία από εγγύηση της Ευρωζώνης σε «εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς», σύμφωνα πάντα με την πρόταση.

Ο Μάριο Ντράγκι

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανήλθε χθες με δηλώσεις, λέγοντας ότι οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής θα πρέπει να επιδεικνύο­υν «υπομονή και σύνεση» ως προς το πόσο γρήγορα θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, επειδή δεν είναι σίγουροι για τις επιδόσεις της οικονομίας της Ευρωζώνης και την πορεία του πληθωρισμο­ύ. Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι μελλοντικέ­ς κινήσεις θα πρέπει να είναι σταδιακές και επιφυλακτι­κές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece