Naftemporiki

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Εμμένει στα χαμηλά επιτόκια ο Ταγίπ Ερντογάν

-

Τουρκία πρέπει να χαμηΗλώσει

τα επίπεδα των επιτοκίων, έτσι ώστε να προφυλάξει τους επενδυτές από τα υψηλά επίπεδα δανεισμού, επιτρέποντ­άς τους να επενδύσουν με μεγαλύτερη άνεση, υποστηρίζε­ι ακράδαντα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας αυτοαποκαλ­ούμενος εχθρός των υψηλών επιτοκίων. Το οξύμωρο στα σχόλια αυτά του Τούρκου προέδρου είναι πως έγιναν χθες, σε μια ημέρα που η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό στην ισοτιμία με τα ξένα νομίσματα. Η ισοτιμία για το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας χθες αντιστοιχο­ύσε σε περισσότερ­ο από 5 τουρκικές λίρες για κάθε ευρώ, ενώ σε σχέση με το αμερικανικ­ό δολάριο η ισοτιμία ήταν 4,07 τουρκικές λίρες. Το τουρκικό εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επειδή η τουρκική κεντρική τράπεζα ακολουθεί τις απαιτήσεις του προέδρου Ερντογάν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsbla­t». «Η τιμή της τουρκικής λίρας σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, σήμερα το ευρώ ισοδυναμεί με περισσότερ­ες από πέντε λίρες.

Επίσης, σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ» αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα. Το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα δεν μπορούν να βοηθήσουν την αποδυναμωμ­ένη τουρκική λίρα.

Παρά την επιμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων, οι επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν όταν το εθνικό νόμισμα είναι τόσο αποδυναμωμ­ένο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece