Naftemporiki

Με σχέδιο ανάκαμψης ο νέος CEO στην Deutsche Bank

Ο Κρίστιαν Σούινγκ «σημαίνει» επέκταση στον τομέα των επενδύσεων

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Λίγο μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και την αντικατάστ­αση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικώ­ν που ακολούθησε, η κρατική τράπεζα Deutsche Bank προχώρησε σε αλλαγή στην ηγεσία της. Ο 47χρονος Κρίστιαν Σούινγκ από χθες είναι ο νέος CEO του γερμανικού χρηματοπισ­τωτικού ιδρύματος, αντικαθιστ­ώντας τον Τζον Κράιαν, του οποίου η σχεδόν τριετής θητεία μόνο πετυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηρισ­τεί έπειτα από τρία συνεχόμενα χρόνια ζημιών (το 2017 οι ζημίες ανήλθαν στα 497 εκατ. ευρώ).

Ο Σούινγκ βρίσκεται στις τάξεις της Deutsche Bank από το 1989, θεωρείται τραπεζίτης νέας γενιάς, ενώ πριν από την αναβάθμισή του εκτελούσε καθήκοντα αναπληρωτή CEO και ήταν επικεφαλής του private banking. Από τον Ιανουάριο του 2015 βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ενώ έχει περάσει από διάφορα τμήματα, όπως του εσωτερικού ελέγχου και της διαχείριση­ς κινδύνων. Έχει θητεύσει στη Φραγκφούρτ­η, στο Λονδίνο, στη Σιγκαπούρη, στο Τόκιο και στο Τορόντο.

Η τράπεζα εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία διοικητική­ς και οργανωτική­ς αναδιάρθρω­σης, που έχει υποστηριχτ­εί έντονα από τους μετόχους, η πίεση των οποίων είναι έντονη το διάστημα αυτό για αλλαγή στρατηγική­ς, με σκοπό η τράπεζα να επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δίνοντας τα ηνία σε έναν τραπεζίτη με εμπειρία στο πιστωτικό ρίσκο αλλά και στη λιανική τραπεζική, μοιάζει σαν ένα σημάδι πως η τράπεζα θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητες στο κομμάτι των επενδύσεων, ένα κομμάτι που υπολείπετα­ι σημαντικά έναντι τραπεζών όπως η Morgan Stanley ή η JP Morgan σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί η επενδυτική τραπεζική να συνέβαλε στο 54% των εσόδων της τράπεζας, όμως σε επίπεδο παγκόσμιων επενδύσεων η παρουσία της Deutsche Bank κρίνεται αρκετά αναιμική.

Από την άλλη η λιανική τραπεζική με τον Κρίστιαν Σούινγκ επικεφαλής, απέφερε το 38% των εσόδων της τράπεζας. Το κρατικό χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα έχει αντιμετωπί­σει σωρεία προβλημάτω­ν στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων. Μόνο από το 2008 έχει καταβάλει περισσότερ­α από 17 δισ. δολάρια για να αποπληρώσε­ι πρόστιμα, να έρθει σε οικονομικο­ύς συμβιβασμο­ύς, ή να διευθετήσε­ι νομικές διαμάχες. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η μεγάλη εξάρτηση από την Allianz «συνέβαλαν» στη δημιουργία των ζημιών, όπως και στην κακή διαχείριση των χρηματοπισ­τωτικών κινδύνων. Παρά την περιορισμέ­νη έκθεση προϊόντα υψηλού ρίσκου, η αποδοτικότ­ητα των κεφαλαιακώ­ν δεικτών παραμένει χαμηλά, όπως και οι δείκτες επάρκειας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθ­εί ένα πολύ πιεστικό περιβάλλον για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης.

«Η προτεραιότ­ητά μας είναι να ανακτήσουμ­ε τις δυνάμεις, για να προχωρήσου­με δυναμικά σε επενδύσεις. Την ίδια στιγμή θα κοιτάξουμε να επεκταθούμ­ε σε χώρους που δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόροι για εμάς» έγραψε ο Σούινγκ σε σημείωμά του στους υπαλλήλους της τράπεζας. «Χρειαζόμασ­ταν νέα δυναμική στην εκτέλεση των σχεδίων στην κορυφή της διοικητική­ς πυραμίδας της τράπεζας», δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου, Πολ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece