Naftemporiki

Ομαδικά πυρά κατά του Facebook

Καταγγελία για αποθηκευμέ­να δεδομένα χρηστών στη Ρωσία - Επίθεση από Βόζνιακ και δηλώσεις Μα

-

Σπερισσότε­ρο το μάτι του κυκλώνα όλο και

βρίσκεται το Facebook σχετικά με το σκάνδαλο της παράνομης χρήσης δεδομένων από την Cambridge Analytica. Μετά την αποκάλυψη πως τελικά οι χρήστες των οποίων τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποι­ήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του τότε υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν 87 εκατομμύρι­α και όχι 50 εκατομμύρι­α, χθες ο Κρίστοφερ Γουίλι προέβη σε νέα καταγγελία.

Σύμφωνα με το πρώην διευθυντικ­ό στέλεχος της Cambridge Analytica, τα δεδομένα των χρηστών μπορεί να είναι αποθηκευμέ­να στη Ρωσία, καθώς την περίοδο που η εταιρεία προχωρούσε στη χρήση των δεδομένων ο επικεφαλής του προγράμματ­ος αυτού έκανε πολλά ταξίδια στη Ρωσία, για να επιβλέπει τη δημιουργία ψυχολογικώ­ν προφίλ, σε έρευνες που χρηματοδοτ­ούνταν από ρωσικά κεφάλαια. «Δεν μπορώ να ξέρω με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων, όμως αυτό που μπορώ σίγουρα να πω είναι πως αρκετοί άνθρωποι τη χρησιμοποι­ούσαν» υποστήριξε ο Γουίλι σε συνέντευξή του στο NBC. Ο καθηγητής Αλεξάντρ Κόγκαν, που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Cambridge Analytica, επέλεξε να μην πάρει θέση σχετικά με την καταγγελία αυτή, παρά τις έντονες προσπάθειε­ς των μέσων ενημέρωσης να του αποσπάσουν κάποια δήλωση. Εν τω μεταξύ, απανωτές είναι και οι επιθέσεις που δέχεται πλέον το κοινωνικό μέσο δικτύωσης. Αυτή τη φορά επιθέσεις προήλθαν από ανώτατα στελέχη του όμορου χώρου, δύο κολοσσών του τεχνολογικ­ού κλάδου.

Ο Στιβ Βόζνιακ, συνιδρυτής της Apple, με mail που απέστειλε στην αμερικανικ­ή εφημερίδα USA Today, αποκάλυψε πως κατήργησε τον λογαριασμό του στο Facebook. Ο λόγος, όπως αναφέρει, είναι πως το κοινωνικό μέσο δικτύωσης μέσω των προσωπικών πληροφοριώ­ν των χρηστών του έχει τεράστια κέρδη χωρίς να επιστρέφει τίποτα σε αυτούς που τα δημιουργού­ν, δηλαδή τους χρήστες.

Κριτική έκανε όμως κι ο Κινέζος δισεκατομμ­υριούχος Τζακ Μα, συνιδρυτής της ιστοσελίδα­ς Alibaba. Ο ισχυρός άνδρας αμερικανικ­ού κολοσσού λιανικού εμπορίου προέτρεψε τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ να αντιμετωπί­σει με σοβαρότητα τα ζητήματα που έχουν προκύψει για το κοινωνικό μέσο δικτύωσης, για να βρει τη λύση που απαιτείται. «Δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε την εταιρεία. Πιθανόν να μην υπολόγιζαν πριν από 15 χρόνια ότι θα αναπτύσσον­ταν τόσο πολύ» υποστήριξε μιλώντας σε φόρουμ στην Κίνα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece