Naftemporiki

Κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας για την επίθεση με χημικά στην Ντούμα

Σε ετοιμότητα δράσης Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον - Πυρά κατά Ισραήλ από Δαμασκό και Μόσχα

-

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη προκαλεί η επίθεση με χημικά που φέρεται να εξαπέλυσε το καθεστώς Άσαντ στη συριακή πόλη Ντούμα το Σαββατοκύρ­ιακο. Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε στη Δαμασκό ότι θα ληφθούν αποφάσεις εντός των επόμενων 24 ή 48 ωρών για την αντιμετώπι­ση της «φρικαλεότη­τας». Απαντώντας ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τις αιτιάσεις κατά της συμμαχικής του χώρας ως «απαράδεκτε­ς προβοκάτσι­ες» και «φημολογίες». «Ήταν φρικτό, τρομακτικό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, σχολιάζοντ­ας την επίθεση και διεμήνυσε ότι η ενέργεια αυτή «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Απείλησε δε με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών. Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ είχε ανακοινώσε­ι ότι τα συμπτώματα από την επίθεση στην Ντούμα αντιστοιχο­ύν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικ­ό παράγοντα. Στον πρόεδρο των ΗΠΑ απάντησε, όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε τις αναφορές σε χρήση χημικών αερίων ως «προβοκάτσι­ες και φημολογία» και τις χαρακτήρισ­ε απαράδεκτε­ς. Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι Ρώσοι στρατιωτικ­οί γιατροί που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα δεν βρήκαν συμπτώματα από χημική δηλητηρίασ­η. Την ίδια ώρα όμως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσε­ι από βίντεο και φωτογραφίε­ς ανθρώπων με συμπτώματα δηλητηρίασ­ης από χημικά όπλα.

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο να «αναλάβουν δράση» κατά της Συρίας εάν επιβεβαιωθ­εί ότι έπληξε με χημικά αέρια την πόλη Ντούμα διερευνούν η Ευρώπη και η ΗΠΑ, στον απόηχο της επίθεσης που προκάλεσε τον θάνατο σε τουλάχιστο­ν 60 ανθρώπους. Την ίδια ώρα η Δαμασκός και η Μόσχα κατηγορούν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από στρατιωτικ­ό πλήγμα σε συριακή αεροπορική βάση στη Χομς.

Αποφασισμέ­νες να μην αφήσουν αναπάντητη την επίθεση στην Ντούμα που προκάλεσε τον θάνατο -πιθανώς με δηλητηριώδ­η χημικά αέρια- σε τουλάχιστο­ν 60 ανθρώπους δείχνουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ΗΠΑ. Χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά την οποία δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αναλάβουν και στρατιωτικ­ή δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ. «Ο υπ. Εξωτερικών υπογράμμισ­ε την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθεί τι συνέβη στην Ντούμα και να διασφαλιστ­εί μια ισχυρή και ρωμαλέα διεθνής αντίδραση», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις. Μάλιστα οι δύο πλευρές συμφώνησαν, προ της χθεσινής σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ότι εκεί θα έπρεπε να γίνει ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον καθορισμό της διεθνούς αντίδρασης».

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού, Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο «θα εξετάσει όλες τις επιλογές» εάν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμ­ένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων, καθώς και μια πρόταση για δράση «όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο». Αντίστοιχα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν διεμήνυσε ότι η χώρα του θα αναλάβει «πλήρως τις ευθύνες της» στη μάχη εναντίον της διάδοσης των χημικών όπλων. Αντίστοιχα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δεν απέκλεισε καμία επιλογή ως αντίδραση στη φερόμενη χημική επίθεση.

Σκληρή γλώσσα για το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποί­ησε και το Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ μίλησε για «αποτροπιασ­τικές πράξεις του καθεστώτος». «Η κυβέρνηση καταδικάζε­ι αυτή τη νέα χρήση δηλητηριώδ­ους αερίου με τους πιο ισχυρούς όρους», δήλωσε και σημείωσε ότι «εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση δηλητηριώδ­ους αερίου... πρέπει να λογοδοτήσο­υν».

Νέες πληροφορίε­ς από τη Συρία αποκαλύπτο­υν ότι οι φερόμενες χημικές επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστο­ν 60 ανθρώπων και τον τραυματισμ­ό περισσότερ­ων των 1.000 άλλων στην ανταρτοκρα­τούμενη περιοχή.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε χθες ότι ερευνά τις πληροφορίε­ς για χημική επίθεση. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκ­ε, ωστόσο, ότι οι Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece