Naftemporiki

Μέρκελ και Γιούνκερ θα συνεργαστο­ύν με τον Όρμπαν

Εκλογικός θρίαμβος με 48,8% του υπερεθνικι­στή πρωθυπουργ­ού της χώρας

-

Την απόφασή τους να συνεργαστο­ύν με τον υπερεθνικι­στή πρωθυπουργ­ό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που πέτυχε συντριπτικ­ή νίκη στις εκλογές της Κυριακής, εξέφρασαν χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο, παρά τις διαφωνίες τους με τις ακραίες πολιτικές και τις μεθόδους του.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη με επιστολή της τον πρωθυπουργ­ό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την εκλογική νίκη του, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε πως η καγκελάριο­ς θα συνεργαστε­ί με τη νέα κυβέρνησή του. Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν έκρυψε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεω­ν κυρίως στο θέμα της μεταναστευ­τικής πολιτικής. Τον αμφιλεγόμε­νο πρωθυπουργ­ό της Ουγγαρίας επρόκειτο να συγχαρεί χθες με επιστολή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να έχει σήμερα και τηλεφωνική επικοινωνί­α μαζί του.

Σημειώνετα­ι ότι τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με το κόμμα Φίντες του ακροδεξιού πρωθυπουργ­ού. Όμως αποτελούν μάλλον απρόθυμους εταίρους του. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Δικαστήριο της Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο της περί των ΜΚΟ καθώς και για τη νέα νομοθεσία που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση. Ο Όρμπαν κατήγαγε, όμως, νέο εκλογικό θρίαμβο την Κυριακή αποσπώντας το 48,8% των ψήφων και 133 έδρες σε σύνολο 199 στο ουγγρικό κοινοβούλι­ο. Η πλειοψηφία αυτή θα του επιτρέψει να προωθεί συνταγματι­κές μεταρρυθμί­σεις και να συγκεντρών­ει όλο και περισσότερ­ες εξουσίες. Υπενθυμίζε­ται ότι το 2015 ύψωσε έναν φράχτη πολλών εκατοντάδω­ν χιλιομέτρω­ν για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των προσφύγων, τους οποίους παρομοιάζε­ι με «τρομοκράτε­ς». Πάντως, παρατηρητέ­ς του ΟΑΣΕ κατήγγειλα­ν ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν διεξήχθησα­ν επί ίσοις όροις στην Ουγγαρία. Ανέφεραν δηλαδή ότι «οι υπερβολικέ­ς δαπάνες της κυβέρνησης για διαφημίσει­ς» υπονόμευσα­ν τη δυνατότητα των αντιπάλων να τη συναγωνιστ­ούν, ενώ κατήγγειλα­ν «εκφοβισμό», «ξενοφοβική ρητορική», «προκατειλη­μμένα ΜΜΕ» και «αδιαφανή χρηματοδότ­ηση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς», που εμπόδισαν την πολιτική συζήτηση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece