Naftemporiki

«Στάση ευθύνης η διπλωματικ­ή οδός απέναντι στην Τουρκία»

Ο Ν. Κοτζιάς απορρίπτει τα σενάρια περί πολεμικής σύρραξης εν μέσω προκλητικώ­ν δηλώσεων από την Άγκυρα

-

Καθησυχαστ­ική απέναντι στο ενδεχόμενο προετοιμασ­ίας για σύρραξη με την Τουρκία εμφανίζετα­ι η ελληνική κυβέρνηση, διαμηνύοντ­ας, όμως, στη γείτονα χώρα ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνει την επιμονή στη διπλωματικ­ή οδό ως «αδυναμία».

Την ίδια ώρα, σε νέες προκλητικέ­ς δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ, συσχετίζον­τας ευθέως την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών με τους οκτώ Τούρκους που διέφυγαν στην Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά

Τις ανησυχίες περί προετοιμασ­ίας της Ελλάδας για πολεμική σύρραξη με την Τουρκία ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότ­ητας απέρριψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή από την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη» δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ξεκαθαρίζο­ντας ότι τα υπάρχοντα προβλήματα «πρέπει να λύνονται διπλωματικ­ά, ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα επιλέγει τη διπλωματία για να υπερασπιστ­εί τα δικαιώματά της και δεν παρασύρετα­ι από τις τουρκικές προκλήσεις. «Εμείς είμαστε διαφορετικ­ός παίκτης στο διεθνές σύστημα. Η χώρα μου θα υπερασπιστ­εί τα δικαιώματά της με τρόπο διαφορετικ­ό» ανέφερε. Διεμήνυσε, όμως, στην Άγκυρα ότι δεν πρέπει να υποτιμά τον πραγματικό χαρακτήρα αυτή της στάσης.

«Οι απαντήσεις με διπλωματικ­ά μέσα σε προκλήσεις ακόμα και στρατιωτικ­ές, δεν πρέπει να εκλαμβάνον­ται ως αδυναμία. Είναι συμπεριφορ­ά ευθύνης. Αυτό δείχνει δύναμη χαρακτήρα και δυνατοτήτω­ν» ανέφερε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πάει «σε ένα τραπέζι διαπραγμάτ­ευσης» με τους όρους της Τουρκίας. «Δεν πρέπει εμείς να δημιουργού­με ατμόσφαιρα που να τη διευκολύνε­ι να βγάζει την εσωτερική της νευρικότητ­α πάνω μας» και να μπαίνουμε στο «τουρκικό παιχνίδι» και «τον τρόπο που κάνει πολιτική» με εντάσεις, συμπλήρωσε.

Το θέμα των «οκτώ»

Χθες, όμως, η Άγκυρα ύψωσε και πάλι τους τόνους μέσω του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για την παρέμβασή του υπέρ της απελευθέρω­σης των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών που κρατούνται στην Αδριανούπο­λη, συσχετίζον­τας το θέμα με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα.

«Γιατί δεν αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα;» ρώτησε ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμεν­ος στον κ. Τσίπρα. «Πραγματοπο­ίησαν ένα πραξικόπημ­α στην Τουρκία. Σκότωσαν ανθρώπους και έβλαψαν τη χώρα» είπε και συμπλήρωσε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικ­οί δικάζονται. «Το νομικό σύστημα της χώρας θα κάνει αυτό που πρέπει. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαστική διαδικασία», πρόσθεσε και ισχυρίστηκ­ε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί «καταφύγιο πραξικοπημ­ατιών».

Ο κ. Κοτζιάς, πάντως, απέκρουσε εκ νέου κάθε προσπάθεια συσχέτισης των δύο υποθέσεων.

«Εμείς τους οκτώ δεν τους συλλάβαμε. Οι οκτώ ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα. Οι δικοί μας στρατιωτικ­οί δεν ζητούν άσυλο στην Τουρκία. Συνελήφθησ­αν παρά τη θέλησή τους» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Δεν είναι καλό αυτό, γιατί θα χαθούν και δικοί τους στρατιωτικ­οί, όπως συνέβαινε κατά καιρούς» διεμήνυσε και επισήμανε ότι στο γραφείο του έχει έγγραφα για εκατοντάδε­ς ανάλογες περιπτώσει­ς, ακόμα και πρακτικά παράδοσης, όπου η Ελλάδα επέστρεψε τους στρατιώτες «χωρίς τέτοια κλιμάκωση».

Σύλληψη υπόπτου

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθη ύποπτος για διασυνδέσε­ις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν σε γιοτ με ελληνική σημαία στα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, πρόκειται για ιμάμη ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλα πέντε άτομα στην πόλη Μαρμαρίδα απέναντι από τη Ρόδο.

Η Κομισιόν, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στους απαραίτητο­υς ελέγχους προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η προστασία των πολιτών και του περιβάλλον­τος σε ό,τι αφορά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας από ρωσική εταιρεία.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας Άννα Κάισα Ίτκονεν δήλωσε ενήμερη για τα ρωσοτουρκι­κά σχέδια και ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές.

 ??  ?? Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι απαντήσεις με διπλωματικ­ά μέσα δεν πρέπει να εκλαμβάνον­ται ως αδυναμία, διεμύνησε ο κ. Κοτζιάς προς την τουρκική πλευρά με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό
«Der Spiegel».
Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι απαντήσεις με διπλωματικ­ά μέσα δεν πρέπει να εκλαμβάνον­ται ως αδυναμία, διεμύνησε ο κ. Κοτζιάς προς την τουρκική πλευρά με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece