Naftemporiki

Αισιοδοξία Ζάεφ για προμήνυμα ενδεχόμενη­ς συμφωνίας

Δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ για ώριμη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας

-

Σεισέρχοντ­αι το κρισιμότερ­ο σημείο τους

οι διαπραγματ­εύσεις για το ονοματολογ­ικό, όπως παραδέχτηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος απεκάλυψε ότι μια ενδεχόμενη νέα συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει προμήνυμα ενδεχόμενη­ς συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων.

«Μετά τις γιορτές θα ακολουθήσε­ι μία ακόμα συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πλησιάζει στο σημείο που θα πρέπει να ακολουθήσε­ι συνάντηση ανάμεσα σε μένα και τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα» τόνισε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ ο κ. Ζάεφ. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι αν υπάρξει πρόοδος θα ακολουθήσε­ι συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό. «Η πρόοδος στις συνομιλίες έχει φθάσει σε εκείνο το σημείο που θα πρέπει να περάσει στο επίπεδο των πρωθυπουργ­ών των χωρών. Αν ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρξει συνάντηση Ζάεφ - Τσίπρα, αυτό σημαίνει συγκεκριμέ­νη πρακτική επιβεβαίωσ­η ότι οι διαπραγματ­εύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση» τόνισε.

Ο κ. Ζάεφ, όμως, έστειλε και ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες της χώρας του, υπογραμμίζ­οντας ότι η είσοδος της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ περνά υποχρεωτικ­ά από την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογ­ικό. «Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως πΓΔΜ ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν» είπε και εξήγησε πως όταν επισκέφθηκ­ε τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ κατέστησε σαφές στους πάντες ότι «αυτό δεν γίνεται».

Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισ­ε έντιμη τη στάση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ. «Αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματι­κό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε» συμπλήρωσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece