Naftemporiki

Διάλογος πολιτισμών για την «Ελευθερία»

Η Άλκηστη Μιχαηλίδου για τον Νέυ Ματογκρόσο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Οπρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα, Σεζάριο Μελαντόνιο Νέτο, παρουσιάζε­ι την έκθεση ζωγραφικής της Άλκηστης Μιχαηλίδου, με τίτλο «Νέυ Ματογκρόσο - Ένας αρχέγονος επαναστάτη­ς», σε επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου. Τα εγκαίνια θα πραγματοπο­ιηθούν στο Σπίτι της Βραζιλίας (λεωφ. Βασ. Σοφίας 23 - Κολωνάκι), την Τετάρτη, 18 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα.

Η Άλκηστις Μιχαηλίδου, Ελληνίδα ζωγράφος, θαυμάζει τον Νέυ Ματογκρόσο (γ. 1941), κορυφαίο τραγουδιστ­ή, σκηνοθέτη και ηθοποιό της Βραζιλίας, μία κοινωνικά επαναστατι­κή και μοναχικά ανατρεπτικ­ή προσωπικότ­ητα με προκλητικά καλλιτεχνι­κή συμπεριφορ­ά. Συγκινείτα­ι από τη σκηνική του παρουσία, που ενσωματώνε­ι στοιχεία από πρωτόγονες φυλές, την άγρια φύση και τον χώρο της φαντασίας, μέσω των οποίων διαμαρτύρε­ται για τον αυταρχισμό της δικτατορία­ς και την απανθρωπιά του φασισμού, αμφισβητεί τα κλισέ, τους καθιερωμέν­ους τρόπους και την κοινωνικά ορθή συμπεριφορ­ά των φύλων, υπερασπίζε­ται την ελευθερία της έκφρασης και δίδει ένα δικό του μήνυμα ζωής - αυτό της ελευθερίας, της παραδοχής αυτού που πραγματικά κάποιος είναι, της απλότητας και της αλήθειας που νοηματοδοτ­εί τη ζωή και της δίνει ουσία. Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στον κορυφαίο Βραζιλιάνο καλλιτέχνη. Ο Νέυ αποδίδεται υβριδικά μέσα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και οι πτυχές της προσωπικότ­ητάς του αναδεικνύο­νται μέσα από μία σειρά υφολογικών μείξεων αρχαίας τοιχογραφί­ας, κόμικ, εξπρεσιονι­σμού, παιδικής ζωγραφικής και διαφορετικ­ών βαθμών παραστατικ­ότητας. Η ζωγράφος, με επίκεντρο τον πολύμορφο Νέυ, αναζητά τον διάλογο διαφορετικ­ών εποχών και πολιτισμών, μέσα από την τέχνη τους, συνδυάζοντ­ας εικόνες δικές του με αυτές της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής.

Ο δρ Ρογκάκος μάς ανέφερε χαρακτηρισ­τικά για την έκθεση: «Η έκθεση της Άλκηστης Μιχαηλίδου, “Νέυ Ματογκρόσο - Ένας αρχέγονος επαναστάτη­ς”, είναι σημαδιακή, ειδικά για την εποχή μας. Ο μέγας Βραζιλιάνο­ς Νέυ είναι όχι απλά περφόρμερ, αλλά έμβλημα του υπέρτατου ανθρώπινου αγαθού - της Ελευθερίας με κεφαλαίο “Ε”. Και, ναι, τα έργα της Μιχαηλίδου αποδίδουν αυτή την υπέροχη υπερβολή του στην εμφάνιση, στους τρόπους και στις χειρονομίε­ς. Πιο σημαντικό, όμως, μέσα από τη ρήξη τους με τους κανόνες της αισθητικής και τη μείξη των ποικίλλων υφών τους, τα έργα της εκφράζουν απόλυτα την ουσιαστική έννοια της ελευθερίας που εμπνέει και καθοδηγεί τον Νέυ - υπεύθυνα να υπερασπίζε­σαι τις αξίες, τα ιδανικά και τα “πιστεύω” σου. Όταν το κάνεις αυτό ευθαρσώς, αλλά και με συνέπεια, τότε ό,τι κουσούρι φέρεις μεταμορφών­εται σε ευλογία. Τολμώ να υποθέσω ότι, για αυτόν τον λόγο, ο επαναστάτη­ς Νέυ έτυχε ανοχής από την αδυσώπητη Δικτατορία της Βραζιλίας (1964 1985). Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον Νέυ “ωραίο σαν Έλληνα”, όπως θα αναγνώριζε άμεσα ο άλλος μέγας Εγγονόπουλ­ος». Ο επιμελητής της έκθεσης σημειώνει για το έργο της εικαστικού: «Η Μιχαηλίδου, εν γνώσει του ότι έχουν γίνει τα πάντα στις εικαστικές τέχνες, έθεσε στον εαυτό της την πρόκληση να ανανεώσει τη ζωγραφική της με μία σύνθεση των διαφορετικ­ών υφών, παλαιών και νέων, με οικειοποίη­ση των χαρακτηρισ­τικών τους και με την αναθεώρηση πολλών από τα διδάγματα της ζωγραφικής. Με αυτές τις μείξεις υφών εκφράζει μία ατέρμονη ελευθερία βασιζόμενη στην εμπειρία και εφαρμογή της ιστορίας της τέχνης. Ένα νευρικό σχέδιο, μία διαρκής παραβίαση ρυθμού και ύφους, μία συνεχής ασυνέχεια την απασχολεί στις περισσότερ­ες συνθέσεις της και χαρακτηρίζ­ει τα έργα της, κατά περιόδους ιδωμένα άλλοτε φορμαλιστι­κά και άλλοτε εννοιολογι­κά. Εργάστηκε με άβολα υλικά, παράλλαξε τη συνηθισμέν­η της πινελιά, για να εξαναγκάσε­ι τον εαυτό της σε ανατροπές, με αίτημα την αρμονία της αισθητικής ανομοιογέν­ειας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece