Naftemporiki

Αναθεώρηση με το βλέμμα στις εκλογές

-

Ως μετωνυμία για τις μετεκλογικ­ές πολιτικές συνεργασίε­ς μοιάζει να εκλαμβάνει το πολιτικό σύστημα τον διάλογο για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπί­ζει το ζήτημα παρελκυστι­κά, όπως ακριβώς και την προοπτική των πολιτικών συνεργασιώ­ν. Ο πρωθυπουργ­ός άνοιξε τον σχετικό διάλογο το καλοκαίρι του 2016 από το προαύλιο της Βουλής. Κοντεύουν να περάσουν, όμως, δύο χρόνια και οι φιλόδοξες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν διανύσει καν τα λίγα μέτρα που χωρίζουν τον χώρο εκείνης της εκδήλωσης από τις επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλί­ου. Και για αυτό δεν ευθύνεται κανείς άλλος παρά η ίδια η κυβέρνηση.

Η δε Ν.Δ. πασχίζει να διαμορφώσε­ι τη στάση της μέσα από αντινομίες. Όπως κάνει, δηλαδή, και όταν ομνύει στη συναίνεση, εξαιρώντας όμως τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σα δέσμη θέσεων από τον πρώτο μήνα της εκλογής του στην ηγεσία της Ν.Δ. Πρόσφατα, όμως, δήλωσε ότι το θέμα «δεν είναι της παρούσης», για να επανέλθει αργότερα, προκαλώντα­ς ερωτήματα για τις αληθινές προθέσεις του κόμματος.

Η συσχέτιση, όμως, της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς με τις συζητήσεις περί μετεκλογικ­ών συνεργασιώ­ν δεν φανερώνετα­ι πουθενά πιο ανάγλυφα από ό,τι στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής. Αρκεί να παρατηρήσε­ι κανείς ότι οι θέσεις των στελεχών του απηχούν εκείνες που διατύπωσαν οι ίδιοι στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος σχετικά με την πολιτική των συνεργασιώ­ν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που είχε εξαπολύσει τότε «επίθεση φιλίας» στη Ν.Δ., καλεί τώρα τη Φώφη Γεννηματά να απόσχει από τη συνταγματι­κή διαδικασία, λόγω Novartis. Αντίστοιχα, ο «αντιδεξιός» Γιάννης Ραγκούσης περιγράφει αποκαλυπτι­κάτην άμεση εκκίνηση της αναθεωρητι­κής διαδικασία­ς ως «ιστορική ευθύνη».

Στο μέσο όλων αυτών βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, που εντοπίζει πάντοτε με ευστοχία τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., αλλά δυσκολεύετ­αι -ή καλύτερα την δυσκολεύου­ν κάποιοιστο να διαλέξει πλευρά. Αρκεί να παρατηρήσε­ι κανείς ότι κατέθεσε η ίδια πρόταση για την επανεκκίνη­ση της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να τη συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα γιατί εκείνος… την αποδέχτηκε!

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν θα τελεσφορήσ­ει ή όχι μια ακόμη πρωτοβουλί­α για το Σύνταγμα. Από την έκβαση, όμως, θα είμαστε σίγουροι για το «ποιος θα πάει με ποιον» μετά τις επόμενες εκλογές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece