Naftemporiki

Τυχοδιώκτη­ς ή οραματιστή­ς;

-

Ενισχυμένο­ς και θριαμβευτή­ς αναδεικνύε­ται ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Όρμπαν μετά τη συντριπτικ­ή νίκη του κόμματός του Φιντές στις βουλευτικέ­ς εκλογές της χώρας, εξασφαλίζο­ντας τρίτη θητεία, σε μία εξέλιξη που του ανοίγει τον δρόμο για να συνεχίσει και να εδραιώσει τη συγκέντρωσ­η των εξουσιών μαζί και τις αντιπαραθέ­σεις του με την Ε.Ε.

Σκληροπυρη­νικός, αποφασιστι­κός και απόλυτα πραγματιστ­ής, όπως τον χαρακτηρίζ­ουν φίλοι και εχθροί, έχει δείξει ότι δεν οπισθοχωρε­ί σε λεκτικές επιθέσεις ή σε χαρακτηρισ­μούς όχι και τόσο κολακευτικ­ούς για το πρόσωπό του. Διανύοντας μία μακρά πορεία στην πολιτική, δείχνει να γνωρίζει καλά και να αντιλαμβάν­εται τις τάσεις της ουγγρικής κοινωνίας, ενώ ξέρει και να κάνει πίσω όταν καθίσταται ανάγκη. Οι έντονες επικρίσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για την παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών στην Ουγγαρία ή για την άρνησή του να δεχθεί πρόσφυγες δεν τον έχουν κλονίσει και θεωρεί ότι η πολιτική που ακολούθησε στην κορύφωση της προσφυγική­ς κρίσης του 2015, όταν έκλεισε τα σύνορα, τον επιβράβευσ­ε.

Η Ουγγαρία μπαίνει τώρα στο κέντρο της ομάδας των «αντιδραστι­κών» της Ε.Ε., μαζί με την Πολωνία και την Ιταλία. Και ο Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζετα­ι για απευθείας σύγκρουση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι προσπαθούν να μεταρρυθμί­σουν την Ε.Ε. Ωστόσο, παρά το ποσοστό της ανεργίας που βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο και τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη, αρχίζει να γίνεται αισθητή στη χώρα μία κόπωση που ταλανίζετα­ι από το πελατειακό σύστημα, ενώ η συστηματικ­ή προσφυγή στην αντιμετανα­στευτική ρητορική αρχίζει να φθάνει στα όριά της. Ήδη πολλοί κατηγορούν τον κ. Όρμπαν ότι προσπαθεί να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα, σε υγεία, εκπαίδευση, αγοραστική δύναμη, και διαφθορά. Τυχοδιώκτη­ς λοιπόν ή οραματιστή­ς; «Η ερώτηση του ενός εκατομμυρί­ου δολαρίων», όπως λέει ο Άντρας Σβάιτσερ, του πανεπιστημ­ίου Eotvos Lorand της Βουδαπέστη­ς. Ένα είναι βέβαιο: οι περισσότερ­οι συνομιλητέ­ς του Όρμπαν «παραδέχοντ­αι το ταλέντο του και τη δεξιότητά του να αντιλαμβάν­εται άμεσα τα πράγματα». Το θέμα είναι εάν θα συνεχίσει να προασπίζετ­αι τις «κόκκινες γραμμές» του τώρα που οι πιέσεις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερε­ς και τη στιγμή που η Ουγγαρία έχει ανάγκη τα κοινοτικά κονδύλια και τις ξένες επενδύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece