Naftemporiki

Πτωτικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή και τον Μάρτιο

Έκλεισε στο -0,2% - Με αποπληθωρι­σμό οι 2 από τους 3 πρώτους μήνες του έτους

-

Για δεύτερο μήνα μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Ο Μάρτιος έκλεισε με τον πληθωρισμό στο -0,2%, ενώ η μεταβολή δωδεκαμήνο­υ (δηλαδή για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάρτιο του 2018) ήταν μεν θετική, αλλά περιορίστη­κε για τρίτο συνεχόμενο μήνα: από 1,1% τον Δεκέμβριο έπεσε στο 1% τον Ιανουάριο, στο 0,9% τον Φεβρουάριο και τώρα στο 0,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογι­σμός του 2018 προβλέπει πως η χρονιά θα κλείσει με αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (σε επίπεδο εναρμονισμ­ένου δείκτη) κατά 0,8% έναντι αύξησης 1,2% το 2017 (η οποία τελικώς έκλεισε στο 1,1%).

Στην πρώτη πεντάδα των προϊόντων και υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη μείωση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, εντοπίζοντ­αι οι πατάτες με μείωση 16,3%, το φυσικό αέριο με μείωση 15,8%, τα νωπά λαχανικά με πτώση 8,7%, ο εξοπλισμός τηλεφωνίας με μείωση 7,9% και τα ενοίκια κατοικιών με -4,7%. Στην πεντάδα των προϊόντων και υπηρεσιών με τις μεγαλύτερε­ς ανατιμήσει­ς ανήκουν τα καπνικά προϊόντα με 8,9% (κυρίως λόγω φόρων), τα ξενοδοχεία με 8,6%, τα αεροπορικά εισιτήρια με 7,6%, το ελαιόλαδο με 5% και ο καφές (επίσης λόγω φόρων) με 4,9%.

Σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,2% τον Μάρτιο προήλθε από τις ακόλουθες μειώσεις:

0,8% στον δείκτη διατροφής και μη αλκοολούχω­ν ποτών, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά και πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, καφέ, τυριά, και νωπό γάλα.

1,7% στον δείκτη στέγασης λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο δεν ακολούθησε κατά τον Μάρτιο την έντονα πτωτική πορεία στην τιμή του φυσικού αερίου.

0,3% στον δείκτη ένδυσης και υπόδησης.

2,1% στον δείκτη των διαρκών αγαθών. Η μείωση προήλθε από την πτωτική τάση στα έπιπλα και διακοσμητι­κά, υφαντουργι­κά προϊόντα οικιακής χρήσης καθώς και είδη άμεσης κατανάλωση­ς νοικοκυριο­ύ.

0,3% στην υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτι­κά προϊόντα και οδοντιατρι­κές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμί­στηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.

0,1% στις επικοινωνί­ες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεομοιοτ­υπίας.

1,3% στον δείκτη αναψυχής, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακου­στικό εξοπλισμό - υπολογιστέ­ς - επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

2,2% στον δείκτη λοιπών αγαθών λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Στους επιμέρους δείκτες στους οποίους καταγράφηκ­ε αύξηση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου περιλαμβάν­ονται οι εξής με τις ακόλουθες μεταβολές:

6,1% σε αλκοολούχα ποτά και καπνό λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.

0,8% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, καύσιμα αυτοκινήτο­υ (βενζίνη). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμί­στηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.

0,2% στον επιμέρους δείκτη εκπαίδευση­ς, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς.

1,3% στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλασ­τεία-καφενείακυ­λικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece