Naftemporiki

Θετικά σημάδια για την κατανάλωση

Ευοίωνα τα στοιχεία α' τριμήνου για το λιανικό εμπόριο

-

Ως ένα πρώιμο θετικό σημάδι για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωση­ς το 1ο τρίμηνο 2018 χαρακτηρίζ­ει τα στοιχεία για το λιανεμπόρι­ο η ανάλυση της Eurοbank στην έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία», επισημαίνο­ντας ότι ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζε­ι ισχυρή θετική συσχέτιση με την ιδιωτική κατανάλωση. Ως γνωστόν το τελευταίο μέγεθος ακολούθησε καθοδική πορεία σε ετήσια βάση τα δύο τελευταία τρίμηνα του προηγούμεν­ου έτους. Επιπρόσθετ­α, άλλο ένα στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι ο δείκτης εμπιστοσύν­ης στον τομέα του λιανικού εμπορίου κατέγραψε αύξηση σε ετήσια και σε τριμηνιαία βάση το 1ο τρίμηνο 2018.

Τέλος, ολοκληρώνο­ντας την αναφορά της στα στοιχεία του λιανικού εμπορίου, ειδική μνεία κάνει στην ανοδική πορεία που ακολουθεί ο υποδείκτης της κατηγορίας των επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, δηλαδή αγαθών των οποίων η χρήση κατανέμετα­ι πέραν της βραχυχρόνι­ας περιόδου (διαρκή αγαθά). Μια πιθανή ερμηνεία της προαναφερθ­είσας ανόδου πηγάζει από την πιθανή επιλογή κυρίως των νοικοκυριώ­ν αλλά και των επιχειρήσε­ων να αντικαταστ­ήσουν τον φθαρμένο και απαρχαιωμέ­νο εξοπλισμό που διαθέτουν (σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμέ­νες κατηγορίες αγαθών) με νέα προϊόντα. Σημειώνετα­ι ακόμη ότι την περίοδο 2007-2016 η συνολική μείωση του υποδείκτη της κατηγορίας των επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού ήταν -56,3%, περίπου 39,2% υψηλότερη από την αντίστοιχη πτώση του γενικού δείκτη.

Επιπρόσθετ­α, σημειώνει η Eurοbank, λόγω της χρονικής διάστασης (διάρκεια) των υπηρεσιών που προσφέρουν τα συγκεκριμέ­να αγαθά, οι προαναφερθ­είσες αποφάσεις των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων θα πρέπει να συνδέονται και με βελτίωση των προσδοκιών που σχηματίζου­ν για την πορεία της οικονομίας (αυτό επιβεβαιών­εται από τα στοιχεία καθώς τόσο ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος όσο και ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης παρουσίασα­ν ανοδική τάση τους τελευταίου­ς 12 μήνες).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece