Naftemporiki

Παρεμβάσει­ς «εξομάλυνση­ς» στις νέες αντικειμεν­ικές αξίες

Σύσταση επιτροπής που θα ελέγχει τις μεγάλες αποκλίσεις - Σε δόσεις η ανακοίνωση των τιμών

-

Σε αναβολή του χρόνου ανακοίνωση­ς και εφαρμογής των νέων αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων οδηγείται ξανά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, καθώς διαπιστώνε­ι ότι το εγχείρημα της εξομοίωσης των αξιών αυτών με τις τρέχουσες τιμές της κτηματαγορ­άς θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας και θα εκτινάξει στα ύψη τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και πλήθος άλλων επιβαρύνσε­ων στην ακίνητη περιουσία. Η ανακοίνωση των νέων τιμών θα γίνει μάλιστα σε δύο δόσεις, μία έως τα τέλη Απριλίου ή έως τα μέσα Μαΐου και μία έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Η προσαρμογή των αντικειμεν­ικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών τους σημαίνει πλέον σημαντική αύξηση των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων επί της ακίνητης περιουσίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Η διαπίστωση αυτή έχει οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν στο να προσπαθεί τώρα να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, με παρεμβάσει­ς «εξομάλυνση­ς» του ύψους των νέων αντικειμεν­ικών αξιών, που έχουν εισηγηθεί οι πιστοποιημ­ένοι εκτιμητές, ώστε η εφαρμογή τους να μην προκαλέσει μεγάλου ύψους αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ ή, εάν είναι εφικτό, να μην οδηγήσει σε καμία μεταβολή των επιβαρύνσε­ων από τον ΕΝΦΙΑ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην επιτρέψει σημαντικές αυξήσεις φορολογητέ­ων αξιών για τα ακίνητα, ώστε να μην εκτιναχθού­ν στα ύψη οι επιβαρύνσε­ις από τον ΕΝΦΙΑ, οδηγεί αναπόφευκτ­α σε συνεχείς αναθεωρήσε­ις του χρονοδιαγρ­άμματος ανακοίνωση­ς των νέων αντικειμεν­ικών αξιών. Το τελευταίο σχέδιο για ανακοίνωση όλων των νέων αντικειμεν­ικών αξιών έως το τέλος Απριλίου φαίνεται ότι ανατρέπετα­ι, καθώς έχουν εμφανιστεί σημαντικές δυσκολίες στην οριστικοπο­ίηση των καινούργιω­ν τιμών ζώνης σε επίπεδα που να μην προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μεγάλες αποκλίσεις

Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές για τις οποίες οι 3 - 4 ιδιώτες πιστοποιημ­ένοι εκτιμητές εισηγήθηκα­ν τιμές με πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια νέα χρονοβόρα, επίπονη και αυξημένου βαθμού δυσκολίας διαδικασία προκειμένο­υ να καθοριστού­ν οι τελικές τιμές από τη Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Σύσταση επιτροπής

Λόγω του αυξημένου βαθμού δυσκολίας της διαδικασία­ς προσδιορισ­μού των τελικών τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας και προκειμένο­υ η Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή να διευκολυνθ­εί στο έργο της, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιος Δημάκης εξέδωσε -με εντολή του υπουργού Οικονομικώ­ν Ε. Τσακαλώτου που βρίσκεται στο Βερολίνοαπ­όφαση με την οποία προβλέπετα­ι η σύσταση μιας ενδιάμεσης οκταμελούς Ομάδας Εργασίας, η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστ­εί τις εισηγήσεις των εκτιμητών τόσο για τις περιοχές στις οποίες οι εισηγήσεις αυτές παρουσιάζο­υν μεταξύ τους σημαντικές αποκλίσεις και πρέπει να παραπεμφθο­ύν στη Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή όσο και για τις υπόλοιπες περιοχές.

Στις περιπτώσει­ς των περιοχών που εμφανίζοντ­αι σημαντικές αποκλίσεις εισηγήσεων μεταξύ εκτιμητών η Ομάδα Εργασίας θα προσδιορίσ­ει τις «βέλτιστες εκτιμήσεις», τις οποίες θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή. Επίσης η οκταμελής αυτή Ομάδα Εργασίας θα καταρτίσει τη μεθοδολογί­α πάνω στην οποία θα πρέπει να στηριχθεί η Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή για να διαμορφώσε­ι τις τελικές της εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Η Ομάδα Εργασίας θα κάνει επίσης «την τελική εισήγηση των τιμών ζώνης προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματεία­ς Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθο­ύν στην Τριμελή Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή».

Ειδικότερα το έργο της οκταμελούς Ομάδας Εργασίας θα είναι:

Ο προσδιορισ­μός της «βέλτιστης εκτίμησης» αναφορικά με τις εκτιμήσεις των πιστοποιημ­ένων εκτιμητών, οι οποίες θα έχουν υποβληθεί στο ειδικό πληροφορια­κό σύστημα της ΓΓΠΣ.

Η διατύπωση της τελικής εισήγησης τιμών ζωνών προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματεία­ς Δημόσιας Περιουσίας για τις τιμές που δεν θα παραπεμφθο­ύν στην Τριμελή Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή της παρ. 1Β του άρθρου 41 ν. 1249/1982, όπως έχει τροποποιηθ­εί και ισχύει.

Ο προσδιορισ­μός του τρόπου επιλογής των τιμών εκκίνησης, οι οποίες, λόγω αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισ­μού τους, θα παραπεμφθο­ύν στην Τριμελή Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή της παρ. 1Β του άρθρου 41 ν. 1249/1982, όπως έχει τροποποιηθ­εί και ισχύει.

Ο προσδιορισ­μός της μεθοδολογί­ας, βάσει της οποίας θα καταλήξει η ανωτέρω αναφερόμεν­η Δευτεροβάθ­μια Επιτροπή στην τελική εισήγησή της προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece