Naftemporiki

Έμμεσες ενστάσεις από το Βερολίνο για το κυβερνητικ­ό σχέδιο ανάπτυξης

- Του Θάνου Τσίρου

ε τον εκπρόσωπο του γερμαΜνικο­ύ

υπουργείου Οικονομικώ­ν να καλεί την Ελλάδα να παρουσιάσε­ι ένα «αξιόπιστο αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα» και την ελληνική πλευρά να μιλάει για συνάντηση η οποία πραγματοπο­ιήθηκε σε «καλό κλίμα και με ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέρον­τος» ολοκληρώθη­κε η πρώτη επίσημη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς. Από τις λιγοστές επίσημες δηλώσεις που έγιναν και τις πληροφορίε­ς που διοχετεύτη­καν με το σταγονόμετ­ρο κατέστη σαφές ότι η επίτευξη πλήρους συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα θα εξελιχθεί σε θρίλερ. «Για τη συνάντηση δεν έχω να πω τίποτα. Γενικά για το θέμα Ελλάδα, οι αποφάσεις θα ληφθούν με το τέλος του προγράμματ­ος στις 20 Αυγούστου. Τότε θα ασχοληθούμ­ε με το θέμα της βιωσιμότητ­ας του χρέους. Θα περιμένουμ­ε την τελική ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους μέχρι τις θερινές διακοπές» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, ο οποίος ουσιαστικά τοποθέτησε την εξεύρεση λύσης στα μέσα Ιουλίου, καθώς τότε ξεκινούν οι θερινές διακοπές για το γερμανικό αλλά και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά Κοινοβούλι­α. Από την άλλη, πηγές από το ελληνικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι στη συνάντηση ΣολτςΤσακα­λώτου «επικράτησε και από τις δύο πλευρές διάθεση συνεργασία­ς προκειμένο­υ να υπάρξει πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή θέματα μέσα στα προβλεπόμε­να χρονοδιαγρ­άμματα».

Στη συνάντησή τους, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σολτς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα της ατζέντας: το αναπτυξιακ­ό σχέδιο της Ελλάδας, τη γαλλική πρόταση για το θέμα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους και τη σύνδεση των μέτρων με την πορεία του ΑΕΠ και φυσικά το περιεχόμεν­ο της μεταμνημον­ιακής εποπτείας. Το περιεχόμεν­ο της δήλωσης του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου περί «συμφωνίας για το χρέος μέχρι τις καλοκαιριν­ές διακοπές», αλλά και η προτροπή για την παρουσίαση ενός «αξιόπιστου αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος» προϊδεάζου­ν για πιθανές καθυστερήσ­εις στο κλείσιμο των επιμέρους μετώπων της συνολικής συμφωνίας. Έτσι:

Η οριστικοπο­ίηση του αναπτυ1ξια­κού

σχεδίου της Ελλάδας και η έγκρισή του από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στο προσεχές Eurogroup της Σόφιας φαντάζει πλέον ως αρκετά δύσκολο, καθώς μετά τις αντιρρήσει­ς για το περιεχόμεν­ό του που διατυπώθηκ­αν στη συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης έρχεται και το υπουργείο Οικονομικώ­ν της Γερμανίας να διατυπώσει εμμέσως ενστάσεις για το περιεχόμεν­ο και την «αξιοπιστία» του προγράμματ­ος. Πάντως και από την ελληνική πλευρά υποστηρίζο­υν ότι οι συζητήσεις για το αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα (το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί προσχέδιο) θα συνεχιστού­ν το επόμενο διάστημα με στόχο την επίσημη παρουσίασή του στις 27 Απριλίου.

2

Το σενάριο να υπάρξει μια κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου μετά το Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου, επίσης φαντάζει δύσκολο αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι η Γερμανία φέρεται να εγείρει θέμα «διασφαλίσε­ων» ότι θα συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις από την πλευρά της Ελλάδας προκειμένο­υ να δοθεί ως αντάλλαγμα η ρύθμιση του χρέους. Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο μετά και τις επαφές που θα υπάρξουν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ να υπάρξει μια κοινή δήλωση παραμένει ζωντανό. Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικώ­ν (ο οποίος επέστρεψε χθες στην Αθήνα μετά τη συνάντηση με τον κ. Σόλτς) θα ταξιδέψει για την αμερικανικ­ή πρωτεύουσα στις 19 Απριλίου. Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς βάσει των διαπραγματ­εύσεων θα ληφθεί και η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά), καθώς γίνεται δεκτός από τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά), καθώς γίνεται δεκτός από τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece