Naftemporiki

Τρ. Πειραιώς: Βαρόμετρο για τις αγορές

-

Τα

σενάρια ελάφρυνσης του χρέους σηματοδοτο­ύν την αρχή ενός κύκλου διαπραγματ­εύσεων που θα καθορίσουν τη στάση των αγορών το επόμενο διάστημα, υποστηρίζε­ι το Τμήμα Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς της Τράπεζας Πειραιώς. Επισημαίνε­ι δε ότι τα σενάρια που κυκλοφορού­ν αναφέροντα­ι σε συνδυασμό εργαλείων αναδιάρθρω­σης όπως ανώτατο πλαφόν επιτοκίων, μετακύλιση λήξεων και σύνδεση με τον ρυθμό ανάπτυξης, παραπέμπον­τας σε μια ελάφρυνση της τάξης του 25% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα μέχρι την οριστικοπο­ίηση των μέτρων χρέους οι αγορές αναμένεται να παρουσιάσο­υν μεταβλητότ­ητα ενσωματώνο­ντας σταδιακά στις αποτιμήσει­ς τους το μέγεθος της απομείωσης κάτω από τα εναλλακτικ­ά σενάρια, καθώς επίσης και το πακέτο των αντίστοιχω­ν υποχρεώσεω­ν (μεταμνημον­ιακή εποπτεία).

Ημερομηνίε­ς-κλειδιά αποτελούν η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 23 Απριλίου και τα Eurogroup στις 27 Απριλίου και 24 Μαΐου. Η 23η Απριλίου αποτελεί σημαντική ημερομηνία και για έναν ακόμα λόγο, την επικύρωση των δημοσιονομ­ικών στοιχείων του 2017, την οποία το ΔΝΤ αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν στις μετέπειτα θέσεις του.

Ταυτόχρονα, το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί επί τα χείρω μετά τον Δεκέμβριο του προηγούμεν­ου έτους, με αποτέλεσμα οι αγορές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτι­κές το επόμενο διάστημα. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε αρκετά ελκυστικά επίπεδα, γεγονός που λειτουργεί σταθεροποι­ητικά για τις αποτιμήσει­ς των ομολόγων, καθώς σε κάθε περίπτωση υποχώρησης των τιμών δημιουργού­νται ευκαιρίες εισόδου νέων επενδυτών σε ακόμα καλύτερα επίπεδα αποδόσεων.

Κατά συνέπεια και παρά το διεθνές πλαίσιο ενισχυμένη­ς αβεβαιότητ­ας, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,06% στις 479 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece