Naftemporiki

BofA: Ανάπτυξη 2% φέτος

-

Κοντά στα επίπεδα του 2% εκτιμά για το 2018 την άνοδο του ΑΕΠ η Bank of America / Merrill Lynch σε έκθεσή της για την «αποφοίτηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα». Όπως αναφέρει ο οίκος, αν και οι μακροχρόνι­ες αναπτυξιακ­ές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, η χώρα αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη φέτος. Η χαλάρωση της λιτότητας, η επάνοδος της εμπιστοσύν­ης και οι βελτιωμένε­ς προοπτικές της αγοράς εργασίας λογικά θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.

Όπως σημειώνει η BofA, η ανάκαμψη των κεφαλαιακώ­ν δαπανών που αναμένουν οι Έλληνες και οι δανειστές δεν συνάδει με μια οικονομία στην οποία δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια όσον αφορά το τεράστιο χρέος και με έναν τραπεζικό τομέα που αγωνίζεται να διαχειριστ­εί το τεράστιο ύψος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Μια ισχυρή ανάκαμψη θα απαιτήσει αποφασιστι­κές ενέργειες και στα δύο μέτωπα, αναφέρει η BofA.

Ο οίκος επίσης αναφέρει ότι αν η Ελλάδα καταφέρει μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει τις αγορές ότι θα μείνει πιστή στους δημοσιονομ­ικούς στόχους. Μια καθαρή έξοδος θα προσθέσει κάποια επιπλέον πίεση για τις τράπεζες που θα πρέπει να στηρίζοντα­ι στον ELA για παροχή ρευστότητα­ς. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να χτίσει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητα­ς για να μπορεί να χρηματοδοτ­ήσει τις ανάγκες της χωρίς τη βοήθεια των επίσημων δανειστών, ένα μαξιλάρι που θα μπορούσε να ξοδευτεί πρόωρα. Παράλληλα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντιστρέψε­ι μεταρρυθμί­σεις στα εργασιακά μετά το τέλος του προγράμματ­ος, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece