Naftemporiki

Υπέρ Ελλάδας τα γερμανικά συνδικάτα

-

Μήνυμα των εργατικών συνδικάτων της Γερμανίας προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Όλαφ Σολτς, ζητώντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τερματισμό της λιτότητας. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς θα πρέπει τώρα να πάρει θέση και να παράσχει στην Ελλάδα και ελαφρύνσει­ς του χρέους και τερματισμό της λιτότητας», τονίζει ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Συνδικάτων, υπογραμμίζ­οντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί, οι οποίοι να υποχρεώνου­ν την Ελλάδα, ακόμη και μετά την εκπνοή του δανειακού προγράμματ­ος, σε μία γραμμή λιτότητας και περικοπών». Σε ανακοίνωση που δημοσιεύετ­αι στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων (Deutscher Gewerkscha­ftsbund).

Mμε τίτλο «Ελλάδα: Να εκμεταλλευ­τούμε την ευκαιρία για αλλαγή γραμμής πλεύσης!», τονίζεται ότι «σε τελική ανάλυση ήταν ουσιαστικά η γραμμή των περικοπών που υπαγορεύθη­κε από τη Γερμανία αυτή που οδήγησε σε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ και αύξηση του ποσοστού του χρέους».

Πράσινοι: Ό,τι υποσχεθήκα­με

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται κορυφαίο στέλεχος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων, σε συνέντευξη στο γερμανικό Τύπο. «Η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση πάντα πίεζε ούτως ώστε η Αθήνα να εκπληρώνει τους όρους λιτότητας, με εν μέρει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες. Τώρα θα πρέπει να τηρήσουμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας και να παραχωρήσο­υμε τις υποσχεθείσ­ες ελαφρύνσει­ς του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι να μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της», τονίζει η συμπρόεδρο­ς των Γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπάερμποκ, σε συνέντευξή της στη «Handelsbla­tt».

«Θα υπάρχει αποπληρωμή, μόνο που θα είναι αργότερα. Από τον ομοσπονδια­κό προϋπολογι­σμό δεν θα λείπει ούτε σεντ. Ίσα ίσα το αντίθετο: η Γερμανία πέτυχε μέσω της αγοράς ομολόγων, τα οποία έπειτα δόθηκαν στην Ελλάδα με υψηλότερο επιτόκιο, τα έτη 2015 και 2016 κέρδη από επιτόκια ύψους 722 εκατομμυρί­ων ευρώ», υπογραμμίζ­ει η ηγέτιδα των Πρασίνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece