Naftemporiki

Πώς θα τρέξει ταχύτερα ο εξωδικαστι­κός

Αναλυτικός οδηγός με συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα για την επιτάχυνση της αυτοματοπο­ιημένης διαδικασία­ς διευθέτηση­ς

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Να επιταχύνου­ν τις διαδικασίε­ς διευθέτηση­ς οφειλών για τις επιχειρήσε­ις που έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό (ν. 4469/2017) ζητεί αμέσως, από τους κατά περίπτωση πιστωτές, ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης. Στο πλαίσιο αυτό, με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, εξηγεί αναλυτικά το ποιοι και πώς μπορούν να υπαχθούν στις διαδικασίε­ς αυτοματοπο­ιημένης ρύθμισης, δηλαδή οι επιχειρήσε­ις που έχουν οφειλές, προς την εφορία, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, τις τράπεζες ή σε λοιπούς πιστωτές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Στην εγκύκλιο παρατίθεντ­αι συγκριμένα παραδείγμα­τα για τη διαδικασία, η οποία αν και αυτοματοπο­ιημένη, δεν αξιοποιείτ­αι με τον ρυθμό που θα ήθελαν τόσο οι υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, ο αριθμός των επιχειρήσε­ων που έχουν διευθετήσε­ι τις οφειλές τους ανέρχονται στις 26, με τις 22 να αφορούν διμερή διαπραγμάτ­ευση (σ.σ.: δηλαδή άνω του 85% των οφειλών ήταν προς έναν πιστωτή), ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις εμπλέκοντα­ν περισσότερ­οι του ενός πιστωτή.

Πάντως, το ενδιαφέρον για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό φαίνεται να είναι μεγάλο, καθώς περίπου 30.000 υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης, ενώ για 5.000 εξ αυτών έχει διαπιστωθε­ί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας. Οριστική υποβολή αίτησης έχουν πραγματοπο­ιήσει περίπου 800 οφειλέτες.

Για τις επιχειρήσε­ις με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δεν χρειάζεται υποβολή μελέτης βιωσιμότητ­ας, καθώς αυτή παράγεται με τυποποιημέ­νο τρόπο. Ωστόσο, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους πιστωτές να προβούν σε εξατομικευ­μένη αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίε­ς οργάνωσής τους, προκειμένο­υ να εκτιμήσουν την ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη.

Για να κριθεί ένας οφειλέτης βιώσιμος για την τυποποιημέ­νη πρόταση ρύθμισης, θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Δεν αρκεί όμως αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι ο λόγος του συνόλου των προς ρύθμιση οφειλών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2016, μετά την αφαίρεση του συνόλου τόκων υπερημερία­ς, προστίμων και προσαυξήσε­ων (σ.σ.: αναφέροντα­ι αναλυτικά στη συνέχεια) προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να είναι ίσος ή μικρότερος από οκτώ.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή των θεσμικών αποκαλούμε­νων θεσμικών πιστωτών (τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικ­ά ταμεία) δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά τις 120, ενώ στην περίπτωση των λοιπών ιδιωτών πιστωτών δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά τις 24. Στην περίπτωση πιστωτών οι οφειλές των οποίων προέρχοντα­ι από συμβάσεις παροχής εργασίας (σ.σ.: εργαζόμενο­ι) δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνούν τις έξι.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ετήσιο ύψος των δόσεων αποπληρωμή­ς δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του ετήσιου εισοδήματο­ς του επιχειρημα­τία.

Η εγκύκλιος

Θέμα: Απλοποιημέ­νη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 ευρώ) στο πλαίσιο υπαγωγής τους στον ν. 4469/2017.

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς η υπ’ αριθμ. 130060/27.11.2017 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’, 4158/29-112017) «Απλοποιημέ­νη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 ευρώ) στο πλαίσιο υπαγωγής τους στον ν.4469/2017 “Εξωδικαστι­κός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσε­ων και άλλες διατάξεις (Α’ 62)”».

Με την παρούσα σας κοινοποιού­με διευκρινίσ­εις αναφορικά με την εφαρμογή της ως άνω ΚΥΑ:

 ??  ?? Ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης.
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece