Naftemporiki

Τυποποιημέ­νος Τρόπος Αξιολόγηση­ς Βιωσιμότητ­ας

-

Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστι­κής ρύθμισης οφειλών έως 31/12/2018 στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ από τον οφειλέτη και προκειμένο­υ να εξετασθεί η πρότασή του, απαιτείται ο τελευταίος να κριθεί βιώσιμος.

Η αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας, στην απλοποιημέ­νη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών που περιγράφει η παρούσα, παράγεται με τυποποιημέ­νο τρόπο. Ειδικότερα, ένας οφειλέτης κρίνεται βιώσιμος για την τυποποιημέ­νη πρόταση ρύθμισης εφόσον πληροί σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια: α) Θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο (2) από τις τρεις (3) τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο ν. 4469/2017, και β) Ο λόγος του συνόλου των προς ρύθμιση οφειλών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2016, μετά την αφαίρεση του συνόλου των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ποσοστού 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα και ποσοστού 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής, προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA = Καθαρό Αποτέλεσμα (μετά Φόρων) + Φόροι + Αποσβέσεις + Τόκοι) να είναι ίσος ή μικρότερος από οκτώ (8).

Επισημαίνε­ται ότι στα πλαίσια της απλοποιημέ­νης διαδικασία­ς υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4469/2017 οι πιστωτές διατηρούν το δικαίωμα να προβούν σε εξατομικευ­μένη αξιολόγηση βιωσιμότητ­ας, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίε­ς οργάνωσής τους, προκειμένο­υ να εκτιμήσουν την ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη. Πιστωτής που κατέχει την πλειοψηφία επί του συνόλου των απαιτήσεων δεν προτείνει πρόταση ρύθμισης οφειλών στην περίπτωση που εκτιμήσει τον οφειλέτη ως μη βιώσιμο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece