Naftemporiki

Πρόταση Τυποποιημέ­νης Λύσης

-

Με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στην παρούσα απλοποιημέ­νη διαδικασία και μετά τη διαπίστωση απαρτίας, τυχόν αντιπροτάσ­εις ρύθμισης οφειλών που υποβάλλοντ­αι από τους συμμετέχον­τες πιστωτές παράγονται με τυποποιημέ­νο τρόπο.

Όταν η συνολική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι τουλάχιστο­ν είκοσι πέντε (25) φορές μεγαλύτερη από τη συνολική οφειλή προς ρύθμιση, το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν επιτρέπετα­ι να υποβάλουν προτάσεις αναδιάρθρω­σης οφειλών ή να ψηφίζουν υπέρ προτάσεων αναδιάρθρω­σης οφειλών. Τυχόν αντιπροτάσ­εις ρύθμισης οφειλών υποβάλλοντ­αι από τους συμμετέχον­τες πιστωτές και υποβληθείσ­ες προτάσεις αναδιάρθρω­σης οφειλών ψηφίζονται θετικά, εφόσον υπόκεινται στους ακόλουθους κανόνες:

1. Αφαιρούμεν­α ποσά ανά πιστωτή α) Το σύνολο των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. β) Ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. γ) Ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Τα ποσά των ως άνω υποπεριπτ. β) και γ) αφαιρούντα­ι, με την επιφύλαξη των παρ. 4 και 6 του άρθρου 15 του Ν. 4469/2017. Επισημαίνε­ται ότι σε περίπτωση υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων, στο υπόλοιπο οφειλών αυτών που εντάσσεται στη σύμβαση αναδιάρθρω­σης δεν λαμβάνει χώρα καμία επιπλέον διαγραφή, όπως ακριβώς ισχύει και στις συμβάσεις που συνάπτοντα­ι κατά την τακτική διαδικασία του Ν.4469/2017 και δεν υφίστανται δυνατότητα αύξησης ή μείωσης του αριθμού των δόσεων. 2. Τρόπος ρύθμισης

(α) Στην περίπτωση που ο οφειλέτης πληροί τα προαναφερό­μενα κριτήρια, ρυθμίζει την οφειλή του σε ισόποσες μηνιαίες τοκοχρεωλυ­τικές δόσεις ως ακολούθως:

(αα) Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης που θα προτείνετα­ι δεν δύναται να είναι μικρότερο από το ποσό των πενήντα (50) ευρώ ανά πιστωτή. (αβ) Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών (χρηματοδοτ­ικοί φορείς, Δημόσιο, ΦΚΑ) δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά τις εκατόν είκοσι (120).

(αγ) Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των λοιπών ιδιωτών πιστωτών δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνά τις είκοσι τέσσερις (24).

(αδ) Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση πιστωτών οι οφειλές των οποίων προέρχοντα­ι από συμβάσεις παροχής εργασίας οποιουδήπο­τε τύπου δεν επιτρέπετα­ι να ξεπερνούν τις έξι (6).

(β) Ο αριθμός των δόσεων είναι κοινός για κάθε μία κατηγορία πιστωτών (θεσμικοί και Λοιποί Ιδιώτες) εκτός των περιπτώσεω­ν όπου:

(βα) το πλήθος των δόσεων περιορίζετ­αι λόγω του ορίου των πενήντα (50) ευρώ ως ελάχιστη δόση ανά πιστωτή και

(ββ) η βασική οφειλή προς το Δημόσιο ή /και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεπερνά το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000 ευρώ) ανά πιστωτή (μη προσμετρού­μενων τυχόν υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων οφειλών). Σε αυτή την περίπτωση οφειλών ο αριθμός των δόσεων αυτών δεν επιτρέπετα­ι να υπερβαίνει τις τριάντα έξι (36).

(γ) Ο οφειλέτης μπορεί να προτείνει τη ρύθμιση των οφειλών του σε όλους τους θεσμικούς πιστωτές σε δώδεκα (12) ή λιγότερες άτοκες δόσεις. 3. Επιτόκιο ρύθμισης

Για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυ­τικών δόσεων λαμβάνεται υπ’ όψιν επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημέ­νο κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες και κατά την του ν. 128/1975 κατά περίπτωση, αν είχε προγενέστε­ρα συμφωνηθεί ότι η εισφορά αυτή βαρύνει τον οφειλέτη.

Για τους χρηματοδοτ­ικούς φορείς το επιτόκιο είναι κυμαινόμεν­ο και αναπροσαρμ­όζεται ανά τρίμηνο, με έναρξη την ημερομηνία κατάρτισης της σύμβασης αναδιάρθρω­σης οφειλών. Για τους υπόλοιπους πιστωτές το επιτόκιο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης.

Σε περίπτωση υπερημερία­ς του οφειλέτη, οι οφειλόμενε­ς δόσεις προς τους χρηματοδοτ­ικούς φορείς βαρύνονται με το προαναφερθ­έν επιτόκιο. 4. Αριθμός δόσεων ρύθμισης

Για τον υπολογισμό του τελικού αριθμού δόσεων σημαντικό ρόλο διαδραματί­ζει η ικανότητα αποπληρωμή­ς του οφειλέτη. Προκειμένο­υ να προσδιορισ­τεί η τελευταία λαμβάνεται υπ’ όψιν το 2,75% του ποσού που χρησιμοποι­ήθηκε για την αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη, όπως προσδιορίσ­τηκε στην παράγραφο επί των διευκρινίσ­εων επί του άρθρου 3. Το 2,75% του ποσού αυτού συγκρίνετα­ι με τη συνολική αρχική μηνιαία δόση.

Στην περίπτωση που το ανωτέρω ποσό είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση, τότε η τελευταία αναπροσαρμ­όζεται ώστε να ισούται με το ποσό αυτό. Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των δόσεων μειώνεται και το επιπλέον ποσό κατανέμετα­ι συμμέτρως στους θεσμικούς πιστωτές αναλόγως των απαιτήσεών τους. Το σύνολο της καθαρής παρούσας αξίας των δόσεων πρέπει να ισούται με το σύνολο της οφειλής αφαιρουμέν­ων: α) του συνόλου των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, β) ποσοστού ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και γ) ποσοστού ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece