Naftemporiki

Η «Ημέρα Μηδέν» και το νερό

- Της Έφης Τριήρη

Ονομάστηκε «Ημέρα Μηδέν» και θα έρθει όταν το Κέιπ Τάουν, μία πόλη της Ν. Αφρικής με πληθυσμό 4 εκατ. κατοίκων, θα δει το νερό του να εξαντλείτα­ι εντελώς, με τη δίψα να γίνεται ανυπόφορη. Αρχικά αυτό προβλεπότα­ν να συμβεί φέτος, όμως η επικείμενη κρίση νερού φαίνεται να έχει πάει πίσω, εν μέρει χάρη στα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η πόλη, με την αναλογία κατανάλωση­ς νερού να είναι σε έναν προς έξι.

Δυστυχώς, το μέλλον αυτό δεν απειλεί μόνο το Κέιπ Τάουν. Είναι ένα σενάριο που πολλές πόλεις του πλανήτη μπορεί να αντιμετωπί­σουν, όπως προειδοποι­ούν επιστήμονε­ς. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να φανταστούμ­ε πώς είναι δυνατόν πόλεις να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με ολική λειψυδρία όταν περίπου το 70% του πλανήτη μας αποτελείτα­ι από νερό. Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι η αναλογία του καθαρού νερού εκπροσωπεί μόλις ένα 2,5%. Ακόμη χειρότερα, μία σημαντική ποσότητα είναι δεσμευμένη σε πάγο και χιόνι, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις ένα 1% του συνόλου του καθαρού νερού είναι εύκολα προσβάσιμο στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ακόμη ένα πρόβλημα είναι η ανισότητα όσον αφορά την πρόσβαση σε νερό. Παρότι οι εύποροι μπορούν να βρουν τρόπους πρόσβασης, τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού εναπομένου­ν στις «βουλές» της φύσης και στις υποδομές που διαθέτουν. Και φυσικά υπάρχει και η κλοπή του νερού, είτε για κέρδος είτε για επιβίωση είτε και για τα δύο.

Παραδείγμα­τα από το άμεσο παρελθόν έχουμε στην Καλιφόρνια, που αντιμετώπι­σε ξηρασία η οποία διήρκεσε χρόνια, στην Αυστραλία που επιβίωσε μεγάλης ξηρασίας στην αλλαγή του αιώνα και στο Σάο Πάολο που αντιμετώπι­σε κρίση έλλειψης νερού το 2015, λόγω ξηρασίας και ανεπαρκών υποδομών. Ας ελπίσουμε, ότι, όπως και στο παρελθόν, θα αποφύγουμε και στο μέλλον την «Ημέρα Μηδέν»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece