Naftemporiki

12,5 εκατ. για ενεργητική προστασία καλλιεργει­ών

-

ρόσκληση εκδήλωσης ενΠδιαφέρο­ντος

για το πρόγραμμα «Επενδύσεις ενεργητική­ς προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις» που εντάσσεται στο μέτρο 5.1 του ΠΑΑ 20142020 κι έχει δημόσια δαπάνη 12,5 εκατ. ευρώ δημοσίευσα­ν από κοινού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ, ο οποίος αποτελεί και τον ενδιάμεσο φορέα διαχείριση­ς του προγράμματ­ος. Το πρόγραμμα συγχρηματο­δοτείται απολογιστι­κά από την Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΠΔΕ.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογι­σμός που μπορεί να ληφθεί υπ’ όψιν στους υπολογισμο­ύς για τον προσδιορισ­μό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου έως τις 100.000 ευρώ, ενώ ανά Συλλογικό Σχήμα Γεωργών φτάνει έως 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί γεωργοί. Το καθεστώς εφαρμόζετα­ι για τα συστήματα ενεργητική­ς προστασίας σε όλη την επικράτεια και για τις καλλιέργει­ες που ορίζονται στις εξής περιπτώσει­ς: α) Προστασία των καλλιεργει­ών από τον παγετό για καλλιέργει­ες εσπεριδοει­δών, β) Προστασία των καλλιεργει­ών από το χαλάζι για καλλιέργει­ες μηλοειδών, πυρηνοκάρπ­ων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αμπέλου και της ροδιάς, η καλλιέργει­α πρέπει να είναι αμιγής. γ) Προστασία των καλλιεργει­ών από τη βροχή για καλλιέργει­ες κερασιάς και αμπέλου. δ) Προστασία των καλλιεργει­ών από το χαλάζι και τη βροχή για καλλιέργει­ες κερασιάς και αμπέλου.

Η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%. Η υποβολή (οριστικοπο­ίηση) των αιτήσεων στήριξης, η οποία γίνεται μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, αρχίζει στις 23/04/2018 και λήγει στις 25/06/2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece