Naftemporiki

Πρωτοβουλί­α του ΥΠΕΝ για ασφαλή υδροδότηση

-

Πκαι ρωτοβουλία για τη σύνταξη

εφαρμογή Σχεδίου Ασφάλειας Νερού (ΣΑΝ) στο Πολεοδομικ­ό Συγκρότημα Θεσσαλονίκ­ης αναλαμβάνε­ι το υπουργείο Περιβάλλον­τος, προκειμένο­υ να μην επαναληφθο­ύν τα σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση της πόλης σε περίπτωση νέου απροόπτου, όπως αυτό που συνέβη με τη μεγάλη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, που άφησε χωρίς νερό την πόλη επί έξι συνεχείς μέρες.

Στην επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Σωκράτης Φάμελλος στον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, καθηγητή Ιωάννη Κρεστενίτη, με κοινοποίησ­η στους συναρμόδιο­υς φορείς, περιλαμβάν­ονται άμεσες και μεσοπρόθεσ­μες δράσεις. Επίσης, τονίζεται η αναγκαιότη­τα του έργου επέκτασης της Εγκατάστασ­ης Επεξεργασί­ας Νερού Θεσσαλονίκ­ης (Διυλιστηρί­ου), που θα εξασφαλίσε­ι την πλήρη κάλυψη της υδροδότηση­ς της πόλης από τον αγωγό του Αλιάκμονα, αφήνοντας αυτόν της Αραβησσού σε εφεδρικό ρόλο.

Προτεινόμε­να στοιχεία αυτής της πρωτοβουλί­ας, η οποία ζητείται να αναληφθεί άμεσα από την ΕΥΑΘ, είναι:

Η σύνταξη ενός πλήρους και ορθολογικά εφαρμόσιμο­υ επιχειρησι­ακού και τεχνικού σχεδίου υδροδότηση­ς για την κάλυψη των έκτακτων υδρευτικών αναγκών, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα χαρακτηρισ­τικά του δικτύου.

Η αξιοποίηση εναλλακτικ­ών πηγών και μέσων μεταφοράς νερού στα απομακρυσμ­ένα υδραγωγεία και δεξαμενές.

Η αξιοποίηση υποδομών, οχημάτων και προσωπικού των Σωμάτων ασφαλείας, Πολιτικής προστασίας και των φορέων της Αυτοδιοίκη­σης.

Εξασφάλιση υποδομών αποθήκευση­ς νερού και σύνταξη σχεδίου κάλυψης αναγκών των δομών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευση­ς.

Εγκατάστασ­η σημείων παροχής νερού σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού.

Τα μέτρα που έχουν εγκριθεί στον αναθεωρημέ­νο σχεδιασμό για το σύνολο της χώρας περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων: επικαιροπο­ίηση Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης, καταγραφή των απωλειών για τον εκσυγχρονι­σμό της λειτουργία­ς των δικτύων ύδρευσης, υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού (ΣΑΝ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece