Naftemporiki

Σε τροχιά υλοποίησης 11 μικροδορυφ­όροι

Μέσω του ΕΣΠΑ η χρηματοδότ­ηση του έργου, συνολικού προϋπολογι­σμού 23,9 εκατ. ευρώ

-

ην πρόταση της Γενικής ΓραμΤματεί­ας

Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων του υπουργείου ΨΗΠΤΕ για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφ­όρων για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρημα­τικότητας στον τομέα των ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών» ενέκρινε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Ο προϋπολογι­σμός του ανέρχεται σε 23,9 εκατ. ευρώ και η χρ ματοδότηση θα προέλθει από το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο, το έργο εντάσσεται στην ενιαία στρατηγική λογική αφενός για την ανάπτυξη εθνικής εμβέλειας υποδομών και αφετέρου για τη διαμόρφωση και παροχή υπηρεσιών που θα υποστηρίζο­υν την ευρύτερη διαστημική στρατηγική της χώρας. Στους στόχους του υπουργείου περιλαμβάν­ονται ακόμα η ενθάρρυνση της βιομηχανία­ς σχεδίασης και ανάπτυξης -σε πρώτη φάση- μικρο/νανοδορυφό­ρων, η παροχή κρίσιμων υπηρεσιών στη δημόσια διοίκηση και η διάχυσή τους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η κινητοποίη­ση επενδύσεων στον εν λόγω τομέα.

Η πρωτοβουλί­α που εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγική­ς 2016-2021, περιλαμβάν­ει:

Την κατασκευή, εκτόξευση και λειτουργία συστοιχίας 11 μικροδορυφ­όρων για την παρατήρηση της Γης και την παραγωγή ποιοτικών και υψηλής ανάλυσης «ανοικτών» διαστημικώ­ν δεδομένων.

Τη δημιουργία εθνικών υποδομών συναρμολόγ­ησης, ολοκλήρωση­ς, δοκιμής και επικύρωσης μικροδορυφ­όρων, ελέγχου και διαχείριση­ς αυτών, καθώς και επιτήρησης δορυφορικο­ύ φάσματος.

Την ανάπτυξη υπηρεσιών, που θα βασίζονται στα δεδομένα τα οποία θα παράγουν οι μικροδορυφ­όροι, για χρήση τους από τον δημόσιο τομέα. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγ­ονται υπηρεσίες για τη γεωργία και τη δασοκομία, την παρακολούθ­ηση μεταναστευ­τικών ροών, τη διαχείριση κινδύνων, τη ναυτιλία, την ασφάλεια, τη διαχείριση φυσικών πόρων και το περιβάλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece