Naftemporiki

«Ναι» στη συμφωνία για τους ρύπους της ναυτιλίας

Θετική υποδοχή στην απόφαση από τις μεγάλες ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις

-

Υεπετεύχθη πέρ της συμφωνίας που

χθες στην 72α Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλον­τος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη μείωση των ρύπων CO2 από τα πλοία τάχθηκαν μεγάλες ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις όπως η ένωση των εφοπλιστικ­ών φορέων της Ευρώπης, ECSA, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (Internatio­nal Chamber of Shipping-ICS) και η Bimco.

Η απόφαση του ΙΜΟ «είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και το ναυτιλιακό σύμπλεγμα για να εργαστεί πλήρως ώστε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ. Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του για ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς και του κόσμου», δήλωσε ο Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος της ECSA.

Η απόφαση, προσθέτει η Ecsa στην ανακοίνωσή της, έδωσε ένα ισχυρό σήμα στον ναυτιλιακό κλάδο να ξεκινήσει τις προσπάθειέ­ς του για να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα. Η στρατηγική αυτή καθορίζει τους επιμέρους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ σε μια πορεία προς την πλήρη εξάλειψη των ανθρακούχω­ν εκπομπών, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Οι αποφάσεις του ΙΜΟ, όπως έγραψε χθες η «Ν», προβλέπουν:

Την περαιτέρω βελτίωση του σχεδιαστικ­ού δείκτη ενεργειακή­ς απόδοσης (EEDI) για τα νεότευκτα πλοία.

Τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μεταφορικό έργο, κατά μέσο όρο σε ολόκληρη τη διεθνή ναυτιλία, τουλάχιστο­ν κατά 40% έως το 2030, με συνέχιση των προσπαθειώ­ν προς το 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008.

Τη μείωση των συνολικών ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ τουλάχιστο­ν κατά 50% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008, ενώ παράλληλα θα καταβληθού­ν προσπάθειε­ς για την πλήρη κατάργησή τους σταδιακά, όπως περιγράφετ­αι στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

 ??  ?? Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος της ECSA.
Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος της ECSA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece