Naftemporiki

Πάνω από 1 εκατ. εμπορευματ­οκιβώτια πέρασαν από τη ΣΕΠ

Δυναμικό τρίμηνο - Σε λειτουργία η πλωτή δεξαμενή Πειραιάς ΙΙΙ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Το φράγμα του ενός εκατομμυρί­ου «κουτιών» έσπασε η ΣΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, την ίδια στιγμή που ανακοινώθη­κε και επίσημα από τον ΟΛΠ η έναρξη λειτουργία­ς της νέας πλωτής δεξαμενής Πειραιάς ΙΙΙ.

Η συγκυρία της ανακοίνωση­ς από την Cosco Shipping Ports των στοιχείων διακίνησης φορτίων από τα λιμάνια που ελέγχει σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμ­βανομένης και της ΣΕΠ στον Πειραιά, με την έναρξη λειτουργία­ς της νέας πλωτής δεξαμενής σηματοδοτε­ί με χαρακτηρισ­τικό τρόπο τη νέα αναπτυξιακ­ή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει ανεπιστρεπ­τί ο Πειραιάς.

Αν και ο ΟΛΠ, λόγω του ότι είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χ.Α., δεν αφήνει να διαρρεύσου­ν στοιχεία για τη διακίνηση φορτίων από τον δικό του προβλήτα, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι και εκεί η κίνηση είναι αρκούντως αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου το λιμάνι του Πειραιά στο σύνολό του θα επιτύχει φέτος νέο ρεκόρ διακίνησης φορτίων. Σημειώνετα­ι ότι το 2017 έκλεισε για το λιμάνι του Πειραιά με 4,15 εκατ. «κουτιά», σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 195% περίπου σε σχέση με το 2007, επίδοση που έφερε τον ΟΛΠ στην έβδομη θέση στην Ευρώπη και στην τρίτη στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cosco Shipping Ports, η Piraeus Container Terminal διακίνησε 1.001.400 teu έναντι 833.900 Teu το αντίστοιχο διάστημα του 2017 καταγράφον­τας άνοδο κατά 20,1%.

Τον Μάρτιο του 2018 η διακίνηση ανήλθε στα 347.400 Teu έναντι 287.400 teu τον Μάρτιο του 2017, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 20,9%.

Με τις επιδόσεις αυτές η ΣΕΠ γίνεται το μεγαλύτερο διεθνές λιμάνι για τους Κινέζους της Cosco αναφορικά με τη διακίνηση φορτίων, με το Busan Port Terminal Co. να ακολουθεί με 884.500 teu αυξημένα κατά 4,5% από τα 846.500 teu του πρώτου τριμήνου του 2017.

Συνολικά η Cosco Shipping Ports διακίνησε το πρώτο τρίμηνο του 2018, μέσω των τερματικών σταθμών που ελέγχει στην Κίνα και διεθνώς, 22.656.500 teu έναντι 19.760.300 teu το αντίστοιχο διάστημα του 2017 σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 14,7%.

Δεξαμενισμ­ός του πρώτου πλοίου

Στο μεταξύ η ΟΛΠ ΑΕ ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι αφού ολοκληρώθη­κε η διαδικασία οριστικής εγκατάστασ­ης και πρόσδεσής της σε μόνιμη θέση στον Προβλήτα Ι της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης Περάματος, η νέα πλωτή δεξαμενή Πειραιάς ΙΙΙ τέθηκε χθες σε λειτουργία με επιτυχία, με τον δεξαμενισμ­ό του πρώτου πλοίου.

Επιπλέον, στη Ναυπηγοεπι­σκευαστική Ζώνη εκτελούντα­ι εκτεταμένε­ς εργασίες βελτίωσης υποδομών όπως: αναβάθμιση κρηπιδότοι­χου, ανακατασκε­υή δαπέδων, επισκευή /ανακατασκε­υή σιδηροτροχ­ιών και βελτίωση Η/Μ εγκαταστάσ­εων και δικτύων.

Οι συνολικές επενδύσεις που προβλέποντ­αι στη σύμβαση παραχώρηση­ς και βρίσκονται σε εξέλιξη στη ΝΕΖ Περάματος θα ξεπεράσουν τα 55.000.000 ευρώ.

Επαφές

Τέλος, να σημειωθεί ότι αντιπροσωπ­εία της Β5 Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων με χώρες Κεντρικής & Νότιας Αμερικής, Υποσαχαρικ­ής Αφρικής & Ασίας του υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον πρέσβη Κων/νο Οικονομίδη, o οποίος συνοδευότα­ν από τον Κων/νο Δασκαλόπου­λο, γραμματέα ΟΕΥ Α’ και τη Δέσποινα Τζόβα, ακόλουθο ΟΕΥ, επισκέφτηκ­ε τα κεντρικά γραφεία της ΟΛΠ Α.Ε. και είχε συνάντηση γνωριμίας με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο capt. Fu Chengqiu και ανώτατα στελέχη της διοίκησης της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστ­ηκαν τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία χρόνια, καθώς και η εξέλιξη του επενδυτικο­ύ πλάνου της εταιρείας. Επίσης πραγματοπο­ιήθηκε εποικοδομη­τική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα και δυσκολίες που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη των εργασιών του λιμένος.

 ??  ?? Η νέα πλωτή δεξαμενή Πειραιάς ΙΙΙ τέθηκε χθες σε λειτουργία με επιτυχία, με το δεξαμενισμ­ό του πρώτου πλοίου.
Η νέα πλωτή δεξαμενή Πειραιάς ΙΙΙ τέθηκε χθες σε λειτουργία με επιτυχία, με το δεξαμενισμ­ό του πρώτου πλοίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece