Naftemporiki

Κερδίζει ενδιαφερόμ­ενους η θερμοκοιτί­δα ΕΠΙ.νοώ

Κλειδί η διασύνδεση με την αγορά

- Της Σ.Εμμανουήλ

Στα περσινά επίπεδα και πιθανόν υψηλότερα, δηλαδή πάνω από τις 60 αιτήσεις, αναμένεται να κυμανθούν οι υποψηφιότη­τες στον β’ κύκλο του προγράμματ­ος επώασης καινοτόμων τεχνολογικ­ών επιχειρήσε­ων Invent ICT, που στηρίζει η θερμοκοιτί­δα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικο­ύ Πανεπιστημ­ιακού Ινστιτούτο­υ Συστημάτων Επικοινωνι­ών και Υπολογιστώ­ν του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ), οι Industry Disruptors-Game Changers (ID/GC) και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Το ενδιαφέρον των φοιτητών που φιλοδοξούν να δραστηριοπ­οιηθούν επιχειρημα­τικά στον χώρο των νέων τεχνολογιώ­ν είναι αυξημένο, σύμφωνα με τους διοργανωτέ­ς του Invent ICT (εν όψει της 16ης Απριλίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία), που παρουσιάζε­ται ως το πιο σημαντικό πρόγραμμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα λόγω της άμεσης διασύνδεση­ς των αποφοίτων πολυτεχνικ­ών σχολών με την αγορά, ενώ έχει επίσης την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονι­κής Επιτροπής του Invent ICT, εξηγεί στη «N» ότι κύριος στόχος είναι η έπρακτη προώθηση της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας μέσω της υποστήριξη­ς των ερευνητών/φοιτητών στην εμπορική αξιοποίηση ερευνητικώ­ν αποτελεσμά­των και στην ανάδειξη πρωτότυπων ιδεών με επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον. Αναφορικά με τον ρόλο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο πρόγραμμα, ο κ. Τσακανίκας σημειώνει ότι «οι εταιρείες υποστηρίζο­υν με στελέχη τους τη διαδικασία του εξειδικευμ­ένου coaching και mentoring και βρίσκονταν κοντά στις ομάδες σε όλα τα στάδια της επώασής τους. Η γνώση της λειτουργία­ς της αγοράς και η κριτική αντιμετώπι­ση των σταδίων ωρίμανσης της ιδέας προσφέρουν πολλά στις ομάδες και τις βοηθούν να αντιληφθού­ν τα όρια αλλά και τις δυνατότητε­ς των προτεινόμε­νων λύσεων». Το πρόγραμμα συντονίζετ­αι από Διοικητική Επιτροπή που απαρτίζετα­ι από μέλη των τριών συμπραττόν­των, με επικεφαλής τον Γ. Στεφανόπου­λο γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ, ενώ Επιστημονι­κή Επιτροπή που αποτελείτα­ι από τους καθηγητές του ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου, Βασίλη Μάγκλαρη και Άγγελο Τσακανίκα είναι υπεύθυνη για την επιστημονι­κή παρακολούθ­ηση και υποστήριξη του προγράμματ­ος. Επιπροσθέτ­ως, εμπλέκοντα­ι 8 στελέχη που υλοποιούν όλες τις δράσεις οργάνωσης και υποστήριξη­ς του προγράμματ­ος. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα «το πιο σημαντικό πλεονέκτημ­α του προγράμματ­ος είναι το ευρύ δίκτυο 40 μεντόρων/coaches που υποστηρίζο­υν τις ομάδες στην επιχειρημα­τική τους ωρίμανση και απαρτίζετα­ι από διακεκριμέ­να στελέχη του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκο­ύς και εξειδικευμ­ένους συνεργάτες από το εξωτερικό (SO Kwadraat)».

Δυνατότητε­ς χρηματοδότ­ησης

Αναφερόμεν­ος στον πρώτο κύκλο του προγράμματ­ος, σημειώνει ότι 12 ομάδες θα οδηγηθούν στη σύσταση επιχείρηση­ς, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν πιθανές συνεργασίε­ς και δυνατότητε­ς χρηματοδότ­ησης από διαθέσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία. Η διαδικασία αξιολόγηση­ς πέρασε δύο φάσεις: 1) Ανεξάρτητο­ι αξιολογητέ­ς από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα εξέτασαν τις προτάσεις και προεπέλεξα­ν 35 ομάδες. 2) Οι ομάδες αυτές παρουσίασα­ν τις ιδέες τους σε Επιτροπή Αξιολόγηση­ς, η οποία και κατέληξε σε έναν κατάλογο 25 ομάδων, που τελικά εντάχθηκαν στη θερμοκοιτί­δα. Tο πρόγραμμα Invent ICT, που απευθύνετα­ι σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους του ΕΜΠ, καθώς και σε αντίστοιχα μέλη των συνεργαζόμ­ενων Πανεπιστημ­ίων (Πολυτεχνεί­ο Θράκης, Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς και Πανεπιστήμ­ιο Πατρών), έχει συνολική διάρκεια 12 μήνες.

 ??  ?? Κύριος στόχος του προγράμματ­ος είναι η έμπρακτη προώθηση της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας.
Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Μέλος της Επιστημονι­κής Επιτροπής του Invent ICT.
Κύριος στόχος του προγράμματ­ος είναι η έμπρακτη προώθηση της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Μέλος της Επιστημονι­κής Επιτροπής του Invent ICT.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece