Naftemporiki

Οδηγίες για τη σήμανση προέλευσης γάλακτος

Διευκρινίσ­εις από την κυβέρνηση για την υποχρεωτικ­ή αναγραφή στις συσκευασίε­ς

-

ην υποχρεωτικ­ή επισήμανΤσ­η

της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίε­ς του προϊόντος όπως και ευρύτερα στα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα και σχετικές οδηγίες εξηγεί η απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύθη­κε στο ΦΕΚ.

Η χρήση της ελληνικής σήμανσης νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των άλλων γαλακτοκομ­ικών συστατικών είναι αποκλειστι­κά ελληνικής προέλευσης και τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», ενώ για τα προϊόντα ΠΟΠ δεν αναγράφετα­ι επιπλέον επισήμανση περί προέλευσης του γάλακτος και ισχύουν οι ειδικότερε­ς εθνικές και ενωσιακές διατάξεις. Στις άλλες περιπτώσει­ς, στις ενδείξεις αναγράφοντ­αι όλες οι χώρες, ανεξαρτήτω­ς εάν πρόκειται για χώρα Ε.Ε. ή εκτός Ε.Ε., ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμ­ένο ακρωνύμιό τους. Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, οι χώρες αρμέγματος αναφέροντα­ι με φθίνουσα σειρά ανάλογα με το ποσοστό πρόσμιξης. Στην περίπτωση μίξης γάλακτος, ανεξαρτήτω­ς αναλογίας, από χώρες εντός Ε.Ε., οι ενδείξεις μπορούν να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εντός Ε.Ε.», ενώ εάν η μίξη γάλακτος περιλαμβάν­ει χώρα εκτός Ε.Ε. μπορεί οι ενδείξεις να αποδοθούν ενιαία ως «Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε.».

Μόνο εάν η χώρα αρμέγματος, επεξεργασί­ας και συσκευασία­ς του τελικού προϊόντος είναι μία χρησιμοποι­είται η «Προέλευση γάλακτος: όνομα χώρας». Οι διατάξεις σχετικά με την υποχρεωτικ­ή επισήμανση προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού αφορούν όλα τα προϊόντα, προσυσκευα­σμένα ή μη, και τα «προϊόντα που δεν θεωρούνται και δεν ονομάζοντα­ι τυρί». Από την υποχρέωση δεν εξαιρούντα­ι και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Από αυτήν εξαιρούντα­ι μόνο τα τελικά προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή αποτελούν αντικείμεν­ο εμπορίας σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, τα οποία τίθενται σε εμπορία στην Ελλάδα αναγράφοντ­ας τη χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece