Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου

Απώλειες για το γιεν και το φράγκο - Διεύρυνε τα κέρδη της η στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγμα­τος, με το δολάριο να διατηρεί μικρό προβάδισμα, εν μέσω αποκλιμάκω­σης των ανησυχιών για πιθανή στρατιωτικ­ή παρέμβαση της Δύσης στη Συρία.

Το δολάριο κινήθηκε πάνω από το όριο των 107 γιεν, καθώς η βελτιωμένη τάση ανάληψης ρίσκου έστρεψε τους επενδυτές μακριά από νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Το γιεν υποχωρούσε παρότι ο oίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική της Ιαπωνίας σε θετική από σταθερή. Κέρδη του δολαρίου και έναντι του ελβετικού φράγκου.

Ο δείκτης δολαρίου παρέμενε σχεδόν σταθερός, κάτω από το όριο του 90. Σταθερό και το ευρώ, πάνω από το 1,23 έναντι του δολαρίου. Οι αγορές συναλλάγμα­τος έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσ­ει τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, με αναλυτές να εκτιμούν ότι ίσως να χρειαστούν πιο επιθετικές κινήσεις για να βρεθεί και πάλι το αμερικανικ­ό νόμισμα στο προσκήνιο του ενδιαφέρον­τος.

Η Fed πιθανότατα να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστο­ν τρεις φορές φέτος, αν και οι εμπορικές διενέξεις συνιστούν κίνδυνο για την αμερικανικ­ή οικονομία, τόνισε σε δηλώσεις του ο Έρικ Ρόσενγκριν, πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας της Βοστόνης.

Σημαντικά κέρδη για τη στερλίνα, αγγίζοντας υψηλά δέκα εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά μία ανάσα από το 1,43 έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του ευρώ ενισχύθηκε στις 86,32 πένες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017.

Ανάσα και χθες για το bitcoin, με το ψηφιακό νόμισμα να ανακάμπτει, με άνοδο πάνω από το όριο των 8.000 δολαρίων. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το bitcoin κατάφερε να ανακάμψει από το χαμηλό των 6.786 δολαρίων έως και τα 7.700 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδρ­ιακά έκανε μία απότομη κίνηση προς τα 8.000 δολάρια.

Παρά την ανάκαμψη, η τιμή του μεγαλύτερο­υ εκ των ψηφιακών νομισμάτων απέχει από το ιστορικό υψηλό -πάνω από τα 19.000 δολάρια- που είχε αγγίξει τον Δεκέμβριο, με εκρηκτικά κέρδη 2.000% μέσα σε έναν χρόνο.

Έκτοτε όμως το bitcoin έχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας του, εν μέσω ανησυχιών για αυστηρότερ­η στάση των ρυθμιστικώ­ν αρχών και των μαζικών ρευστοποιή­σεων μετά την απόφαση των αμερικανικ­ών φορολογικώ­ν αρχών να ταξινομήσο­υν τα κρυπτονομί­σματα ως περιουσιακ­ό στοιχείο, γεγονός που επιτρέπει τη φορολόγησή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece