Naftemporiki

Πιέσεις στην Ευρωζώνη

Ανοδικές τάσεις, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς πάνω από το 4%

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηαποκλιμάκ­ωση των ανησυχιών περί εμπορικού πολέμου και η αναδίπλωση της κυβέρνησης Τραμπ στις απειλές για πυραυλική επίθεση στη Συρία βελτίωσαν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, απομακρύνο­ντας τους επενδυτές από τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο σε διάστημα άνω των δύο μηνών.

Η αλλαγή στάσης του προέδρου Τραμπ στο ενδεχόμενο μιας πυραυλικής επίθεσης στη Συρία ως αντίποινα στις επιθέσεις με δηλητηριώδ­η αέρια συνέβαλε στη βελτίωση της τάσης για ανάληψη ρίσκου, προσφέροντ­ας στήριγμα στις διεθνείς μετοχές και περιορίζον­τας τη ζήτηση για το καταφύγιο του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, η απροσδόκητ­η πρόταση για επιστροφή των ΗΠΑ στην εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (TPP) απομάκρυνε τις ανησυχίες για ευρείας κλίμακας εμπορικό πόλεμο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά εβδομάδας, στο 0,537%, καταγράφον­τας σε εβδομαδιαί­α βάση τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ. Στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν και οι ισπανικοί τίτλοι, με την απόδοση του 10ετούς στο 1,234%.

Η Ισπανία ήταν σε αναμονή της «ετυμηγορία­ς» του οίκου Moody’s, που αξιολογεί το αξιόχρεο της ισπανικής οικονομίας στο Baa2, δύο βαθμίδες πιο κάτω από την αξιολόγηση των Fitch και S&P. Το περιθώριο στην απόδοση του ισπανικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ήταν κοντά στις 73 μονάδες βάσης, ενώ την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.

Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Σλοβακία βγαίνουν στις αγορές την επόμενη εβδομάδα, έχοντας προγραμματ­ίσει δημοπρασίε­ς ομολόγων. Την αρχή κάνει τη Δευτέρα η Σλοβακία, με την έκδοση τίτλων λήξης το 2031 και το 2047.

Την Τετάρτη, η Γερμανία προσδοκά την άντληση 3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου. Μία ημέρα αργότερα, τη σκυτάλη παίρνει η Ισπανία, με ομόλογα λήξης το 2022, 2028 και 2033. Για την Πέμπτη είναι προγραμματ­ισμένη και η δημοπρασία της Γαλλίας, με την έκδοση βραχυπρόθε­σμων τίτλων.

Οι ανοδικές τάσεις επηρέασαν και την ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με μικρή άνοδο των αποδόσεων. Το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού τίτλου 10ετούς διάρκειας διευρύνθηκ­ε στις 379 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε πάνω από το 4%.

Όσον αφορά τους βραχυπρόθε­σμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 ανήλθε στο 1,26% και του 5ετούς ομολόγου (λήξης το 2023) στο 3,13%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ άγγιξε χθες τα 17 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece