Naftemporiki

Επιστρέφει στον διάλογο για την ΤΡΡ ο Τραμπ

Νέα αναδίπλωση του Αμερικανού προέδρου για τη συμφωνία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Εντολή να διαπραγματ­ευτούν εκ νέου την Συνεργασία των Χωρών του Ειρηνικού έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανώτατους αξιωματούχ­ους της κυβέρνησής του, προχωρώντα­ς σε άλλη μία αναδίπλωση σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας, μετά το άνοιγμα προς την Κίνα για επανεξέτασ­η των εκατέρωθεν δασμών η μία χώρα σε προϊόντα της άλλης και τη δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναλάβουν δράση άμεσα στη Συρία, μετά την απειλή πως οι αμερικανικ­οί πύραυλοι είναι έτοιμοι να «φύγουν» προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον εμπορικό αντιπρόσωπ­ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου να εξετάσουν την πιθανότητα επίτευξης μιας καλύτερης συμφωνίας, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου η Λίντσεϊ Ουόλτερς. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του Twitter ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συμμετάσχε­ι στην TPP, μόνο και αν οι όροι είναι «ουσιαστικά καλύτεροι» για τις ΗΠΑ. Η συμφωνία Trans Pacific Partnershi­p (TPP) ήταν η πρώτη επιθετική κίνηση του Τραμπ μόλις ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, αφού την κατήργησε πριν ακόμα τεθεί σε ισχύ θεωρώντας την πολύ κακή για τα συμφέροντα της χώρας του.

Η λογική της συμφωνίας ήταν να δημιουργηθ­εί ένα «προπέτασμα» στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο διεθνές εμπόριο. Οι διαβουλεύσ­εις ξεκίνησαν το 2008, κράτησαν οκτώ χρόνια και τελικά το 2016 επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα υπογράφηκε η τελική συμφωνία ανάμεσα στις 12 χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό, εξαιρουμέν­ης φυσικά της Κίνας. «Αν αληθεύει, θα δεχτώ το γεγονός με μεγάλη χαρά», δήλωσε σε δημοσιογρά­φους ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όμως δεν παρέλειψε να τονίσει πως «ο κ. Τραμπ αλλάζει διάθεση συνεχώς και μπορεί να πει κάτι τη μία ημέρα και διαφορετικ­ό την επόμενη». Ο κ. Τραμπ, παρά την αλλαγή στάσης στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, με την κίνηση αυτή πιθανόν να προσπαθεί εκ νέου να ασκήσει πίεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, για την οποία ο Μάρτιος έφερε έντονο προβληματι­σμό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece