Naftemporiki

Ρωσική αντεπίθεση για το πόρισμα του ΟΑΧΟ

Ο Λαβρόφ κάνει λόγο για «παραποίηση»

-

ΟΣεργκέι

Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Λαβρόφ (φωτογραφία) κατηγόρησε χθες το Λονδίνο ότι «παραποιεί» τα πορίσματα της έρευνας του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την υπόθεση Σκριπάλ και τα χρησιμοποι­εί για να κατηγορήσε­ι τη Ρωσία. «Πολιτικοί, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, επιχειρούν για μια ακόμη φορά να παραποιήσο­υν την πραγματικό­τητα ισχυριζόμε­νοι ότι τα πορίσματα του ΟΑΧΟ επικυρώνου­ν όλες τις θέσεις της Βρετανίας χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. «Πρόκειται για μια ακόμη ακρότητα αυτού του πολιτικού, τις έχουμε συνηθίσει», συνέχισε και πρόσθεσε: «Ο ΟΑΧΟ το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιών­ει τη σύνθεση της χημικής ουσίας που χρησιμοποι­ήθηκε εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, και όχι την προέλευσή της».

Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι εργαστηρια­κές αναλύσεις «επιβεβαιών­ουν αυτά που ανακάλυψε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποι­ήθηκε στο Σάλσμπερι», για να δηλητηριασ­τεί ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του. Η χημική ουσία «ήταν πολύ καθαρή», διευκρίνισ­ε ο Οργανισμός, χωρίς πάντως να αποδώσει ευθύνες στην υπόθεση αυτή, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα. Βάσει των συμπερασμά­των αυτών, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί «να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι χρησιμοποι­ήθηκε και δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή εξήγηση για τον υπεύθυνο» αυτής της επίθεσης.

Η Μόσχα ανακοίνωσε, ότι «δεν θα πιστέψει» κανένα πόρισμα στην υπόθεση Σκριπάλ, όσο «οι ειδικοί της δεν έχουν πρόσβαση στα δείγματα των αναλύσεων που αναφέροντα­ι στην εμπειρογνω­μοσύνη του ΟΑΧΟ».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece