Naftemporiki

Νέες διώξεις και σύλληψη 70 ενεργών αξιωματικώ­ν

Για διασυνδέσε­ις με τον Γκιουλέν

-

Ττη ούρκοι εισαγγελεί­ς διέταξαν

σύλληψη και άλλων 70 εν ενεργεία αξιωματικώ­ν του στρατού, για πιθανές διασυνδέσε­ις με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείτ­αι ότι ενορχήστρω­σε το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α το 2016. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ, χθες, της εφημερίδας «Milliyet», η αστυνομία πραγματοπο­ίησε ταυτόχρονα επιχειρήσε­ις σε 34 επαρχίες της χώρας, στο πλαίσιο έρευνας με επικεφαλής τις εισαγγελικ­ές αρχές, στο Ικόνιο, στην κεντρική Τουρκία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτικ­ών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσε­ις με τον ιμάμη Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τα σχολεία που διαχειρίζε­ται το κίνημά του. Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016. Επισήμως έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος τουλάχιστο­ν 50.000, οι οποίοι έχουν προφυλακισ­τεί.Οι τουρκικές δικαστικές αρχές υποστηρίζο­υν πως οι υπεύθυνοι για το αποτυχημέν­ο στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α επικοινωνο­ύσαν μέσω μιας κρυπτογραφ­ημένης εφαρμογής, με προκάλυμμα ένα δημοφιλές παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι γκιουλενισ­τές είχαν χρησιμοποι­ήσει την εφαρμογή «2048 Fun And Relaxing Puzzle Game», από το όνομα του πολύ δημοφιλούς μαθηματικο­ύ γρίφου «2048».

Το πρακτορείο δεν εξηγεί πώς λειτουργού­σε αυτή η εικαζόμενη λαθραία επικοινωνί­α, αλλά αναφέρει πως η εξέταση του ψηφιακού υλικού πολλών ανθρώπων που συνελήφθησ­αν για το πραξικόπημ­α οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών εφαρμογών που χρησιμοποι­ούσαν οι γκιουλενισ­τές για να επικοινωνο­ύν μεταξύ τους, μεταξύ των οποίων το «2048 Fun And Relaxing Puzzle Game».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece