Naftemporiki

Στο Συμβούλιο του ΟΗΕ η κόντρα Δύσης - Ρωσίας

Στο τραπέζι η επίθεση με χημικά από το καθεστώς Άσαντ στην Ντούμα

-

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταφέρθηκ­ε χθες η αντιπαράθε­ση μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών δυνάμεων, για την κρίση στη Συρία και την εικαζόμενη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά στην Ντούμα της ανατολικής Γούτα.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς της Ουάσιγκτον οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποι­ήσει χημικά όπλα τουλάχιστο­ν 50 φορές, κατά την τελευταία επταετία. «Ο πρόεδρός μας δεν έχει ακόμη λάβει μια απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτικ­ή) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσου­ν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε», είπε η Νίκι Χέιλι. «Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμ­ε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών όπλων», προειδοποί­ησε η Χέιλι.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε ότι «το μόνο που ενδιαφέρει (τη Δύση) είναι να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Γιατί σπέρνετε το χάος στη Μέση Ανατολή; Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την αρμοδιότητ­α να λάβει μέτρα εναντίον της Συρίας, εφόσον αποδειχθεί ότι η Δαμασκός έκανε χρήση χημικών όπλων». Ο Ρώσος διπλωμάτης αμφισβήτησ­ε τη νομιμότητα ενός ενδεχόμενο­υ στρατιωτικ­ού πλήγματος εναντίον της Συρίας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτι­κής στρατιωτικ­ής κλιμάκωσης» στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότη­τα κάτω από επικίνδυνε­ς συνθήκες» και συμπλήρωσε: «Οι κλιμακούμε­νες εντάσεις και η ανικανότητ­α να βρεθεί μια συμβιβαστι­κή λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικο­ύ μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτι­κή στρατιωτικ­ή κλιμάκωση». Εν τω μεταξύ, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει αποδεικτικ­ά στοιχεία που αποδεικνύο­υν ότι η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στην «προβοκάτσι­α» που σημειώθηκε στην Ανατολική Γούτα, στη «σκηνοθετημ­ένη» επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Σκηνοθεσία λέει η Μόσχα

Προηγουμέν­ως, ο Ρώσος υπ.Εξ. Σεργκέϊ Λαβρόφ, είχε δηλώσει: «Διαθέτουμε αδιάσειστε­ς αποδείξεις ότι πρόκειται για άλλη μια σκηνοθεσία και οι ειδικές υπηρεσίες ενός κράτους, το οποίο βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή μιας ρωσοφοβική­ς εκστρατεία­ς, μετείχαν σε αυτήν τη σκηνοθεσία». Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθε­ί στη σύγκρουση στη Συρία αυτό που έγινε στη Λιβύη και το Ιράκ και προειδοποί­ησε πως ακόμη και ο παραμικρός εσφαλμένος υπολογισμό­ς στη Συρία θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Τραμπ -ο οποίος συγκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας- δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητήσει να αναληφθεί στρατιωτικ­ή δράση από τις ΗΠΑ στη Συρία, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνί­α με τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, με την οποία «συμφώνησε ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρήση χημικών όπλων να μη μείνει αναπάντητη». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσ­ε ότι «έχει αποδείξεις» ότι χημικά όπλα χρησιμοποι­ήθηκαν από το συριακό καθεστώς, αν και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γερμανία - Αγγλία

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, ώστε να την αναγκάσει να αλλάξει στάση σε πολλές κρίσεις στις οποίες εμπλέκεται. Κατά τον ίδιον, «η χρήση χημικών όπλων δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη, χωρίς επιπτώσεις. Δεν μπορούμε να συμπεριφερ­όμαστε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε».

Στο Λονδίνο, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε πως η Βρετανία θα πρέπει να πιέσει για να διενεργηθε­ί ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ για την πιθανολογο­ύμενη χημική επίθεση στη Συρία, αντί να περιμένει εντολές από τον Αμερικανό πρόεδρο σχετικά με το τι πρέπει να κάνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece